През зимата всеки витамин е от значение. А естествените лекарства могат да ви бъдат полезни във всеки един момент. Така че защо да не създадете зелена аптека на перваза на собстения си прозорец?

Разбира се, не всички лечебни билки и цветя могат да се отглеждат у дома. Но има и такива, които се справят добре със стандартна саксия и минимална поддръжка.

Босилек

Босилек

Босилек

Защо е полезен: Босилекът има антисептични, антиоксидантни, антивирусни и антибактериални свойства, подобрява функционирането на стомашно-чревния тракт, служи като естествен стимулант на апетита и като енергийна напитка.

Много хора отглеждат босилек на прозореца за кулинарни цели, без да осъзнават, че той е много полезен. Яркият вкус прави тази билка отлично допълнение към месни, рибни и зеленчукови ястия.
Отглеждането на босилек в кухнята не е трудно. Посейте семената в широк контейнер, поръсете с пръст и навлажнете. Покрийте съда с прозрачно фолио и проветрявайте веднъж на ден. Когато разсадът се изправи, махнете капака и след като се появят първата двойка истински листа, засадете босилека в големи саксии. Храстите имат доста мощна коренова система, така че капацитетът за тях трябва да бъде най-малко 2 литра. Почвата трябва да е рохкава, а саксията - с  дренаж.

Препоръчително е босилекът да се държи на южен прозорец, да му се осигури поне 10 часа дневна светлина, за да се предпази от течения и изстудяване. Поливайте го 2-3 пъти седмично, без да оставяте почвата да изсъхне.

Риган 

Риган

Риган

Защо е полезен: Отвара от риган помага при настинка, тъй като растението има антисептични и противовъзпалителни свойства. Освен това риганът се приема при нарушения на стомашно-чревния тракт, при безсъние или за подобряване на функционирането на мозъка.

Най-лесният начин да получите риган е чрез разделяне на коренищата през есента. За да направите това, храстът се изкопава и коренът се нарязва на няколко части, така че на всяка да останат 3-4 здрави пъпки. Коренищата се поставят в саксии с обем най-малко 3 литра, върху слой от дренаж и плодородна почва, поливат се и се поръсват със слой пръст 3-5 см. След това риганът се полива 2 пъти седмично и се осветява обилно. На всеки 3 седмици риганът се подхранва с тор за стайни растения. Всички съцветия на ригана трябва редовно да се отстраняват, в противен случай клонките ще станат твърди и полезните свойства ще намалеят.

Лавандула

  Освен че е много красиво растение, лавандулата е и богата на етерични масла. Ето защо е предпочитана суровина в козметичния и парфюмерийния бранш.

Освен че е много красиво растение, лавандулата е и богата на етерични масла. Ето защо е предпочитана суровина в козметичния и парфюмерийния бранш.

Предимства: Лавандулата е естествен релаксант. Облекчава спазмите, отпуска, успокоява. Маслото от лавандула и изсушените клонки имат антибактериални свойства, за които са ценени в козметиката.

На закрито може да се отглежда само дребнолистна лавандула, други видове няма да се вкоренят. Препоръчително е да го засадите през есента с издънки или вкоренени резници в дълбоки саксии с обем 2-3 литра. Лавандулата ще расте само с допълнително осветление до 12-часа на ден, при температура на въздуха 20-23 ° C. Тя се нуждае от рохкава, дренирана почва, ежемесечно торене с комплексен тор за цветя и рядко (1 път на 7-10 дни), но обилно поливане.

Мента 

Защо е полезна: Ментата облекчава коликите, стомашните болки, нормализира храносмилането. Често се използва за чай, но е по-добре да се консумира без предварителна термична обработка.

Ментата може да расте през цялата година и да произвежда изобилна зеленина през цялото време. Тя има достатъчно естествена светлина дори през зимата, можете също да торите 1-2 пъти годишно. Но трябва да поливате ментата често - тя предпочита рохкави и влажни почви. Ментата може да се засее със семена, но тогава ще мине прилично време, преди да бъдат събрани първите зелени листенца. по добре е да си вземете мента с коренчета директно от нечия градина и да ги засадите. Ще си имате за цялото семейство през зимата.

Магданоз 

През зимните месеци вкъщи може да отглеждате магданоз в саксия на перваза

През зимните месеци вкъщи може да отглеждате магданоз в саксия на перваза

Защо е полезен: Магданозът съдържа високи нива на витамини А, В и С, желязо, калий. Полезен е за хипертоници при редовна употреба, а отвара от него може да помогне при лошо храносмилане.

Магданозът на перваза на прозореца ще расте добре, ако сутрин го осветява ярка слънчева светлина, а през останалото време храстът е в частична сянка. Трябва да се осветява само на северния и западния прозорец. Изберете дълбоки контейнери, плодородна почва, в която веднага добавяте компост. Не забравяйте да поливате и да пръскате магданоза през ден.лайка на прозореца

Лайка

Лайката е изключително полезна

Лайката е изключително полезна

Защо е полезна: Лечебната лайка най-често се добавя към чая като успокояващо, релаксиращо средство. Въпреки това, може да се използва и външно за облекчаване на дразнене и алергични реакции, добавя се към ваната като антисептик, ползва се като напитка за нормализиране на процесите в стомашно-чревния тракт.

За да отглеждате лайка от семена в дома си, имате нужда от добре осветен перваз на прозореца и плодородна, рохкава почва. Използвайте 1: 1: 1 смес от градинска почва, пясък и торф в широк контейнер за отглеждане. Ако по време на приготвянето на почвената смес добавите към нея органични торове, не е необходимо да подхранвате лайката през следващите 4-5 месеца.