Един от ценните лечебни продукти е рибеното масло. Качествата му на силно хранително и лечебно средство са незаменими. Лечебното действие на рибеното масло се дължи на лесно смилаемите мазнини, на йода, брома фосфора, калция, желязото и на витамините Б и А, които съдържа. Неговото приемане особено помага за засилване на слабите, рахитичните, скрофулозните и със слаби гърди деца.

Рибеното масло подтиква храненето на клетките и въобще обмяната на веществата и специално регулира обмяната на калциевите и фосфорните соли. Костната система и зъбите се развиват здраво и правилно от рибеното масло. Неговото въздействие върху организма е подобно на действието на слънчевите лъчи. За възрастните то също е много полезно. Онези, които имат пъпки по лицето, трябва да знаят, че след употреба на рибено масло тенът на лицето става бистър и свеж, а кожата гладка и сочна.

Обикновено се взема: за деца по 1 ч.л. три пъти дневно, а за възрастни - по 1 с.л. три,най-много до четири пъти дневно. Добре е да се пие след ядене, за да не се убива апетитът от миризмата и от маслеността. При вземане в по-голямо количество вместо полза причинява вреда. Престоялото рибено масло не е полезно. То е мътно.

Пие се през студения сезон.

Най-лесно рибеното масло се взема, като се гълта със запушен нос и веднага след това се вземе парче лимон или залък хляб, посолен със сол или чубрица.

Има деца и възрастни, които не понасят рибеното масло. За тях се препоръчва да го заменят със следния отличен заместител: сироп от живовляк и хвойна.

Приготвяне: вземат се по 6 с.л. от широколистния живовляк (листа, цветове и корени) и толкова от хвойната (плодове или листа) и в 2 л вода с 200 г захар ври на тих огън от 2 до 5 часа, докато се сгъсти като сироп. Прецежда се и се налива в шише.

Употреба. Сутрин, обед и вечер преди или след ядене по 1-2 с.л.