Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Последните научни проучвания показаха изненадващо, че това болестно състояние е много разпространено и засяга около 5- 10% от населението. То ужасно измъчва болните, особено в покой и предимно вечер преди и при заспиване. Описано е като синдром на неспокойните крака, както и като синдром на периодичните движения на краката по време на сън.

Това са функционални разстройства, по-често с доброкачествен характер, които се разглеждат предимно при разстройствата на съня или като свързани с определени стадии на съня.

Сега се знае, че има определено разстройство в обмяната на желязото и на някои вещества (медиатори), чрез които се провеждат нервните импулси в главния мозък. Характеризира се с неприятно и необичайно чувство в краката, появяващо се при покой и при заспиване и особено в положение на гръб, което предизвиква непреодолимо желание за тяхното непрекъснато движение с изключително неприятно чувство.

Най-често движенията на краката са периодични, с последователно сгъване, свиване и разгъване, изправяне в коленете и стъпалата. Повтарят се през 30-40 секунди в продължение на минути. Към разстройствата на съня се описват още бруксизмът (търкането и скърцането със зъби), многократно повтарящ се по време на сън, миоклониите при заспиване (потрепвания на мускулите), нощни крампи (спазми на мускулите) и други. Консултацията с невролог е задължителна, тъй като част от тези синдроми могат да са израз на различни епилептични еквиваленти.