Медицинското светило на XIX век Джон Келог използва гигантски дози българско кисело мляко, за да вкара американския народ в пътя на здравословното хранене. Негови пациенти в знаменития санаториум в Батъл крийк, щата Мичиган, са били президенти, нобелисти, милиардери и кинозвезди. Всички те имат ярки спомени от престоя си там. А нежната им любов към киселото мляко после се прехвърля върху всичко българско.

Д-р Келог е не само диетолог, но и експерт по въпросите на половото въздържание, както и вещ хирург - майстор на обрязването. Най-големите му изобретения са мюслите, пълнозърнестата бисквита и корнфлейксът. Но той патентова и първия метод за извличане на фъстъчено масло, пише книги по полова просвета за подрастващи и младоженци и е най-върлият враг на мастурбацията в епохата между Хипократ и д-р Спок.

Докторът е дълбоко вярващ адвентист от 7-ия ден и пропагандира предписанията на тази църква за праведен живот. Те са: оскъдна храна, вегетарианство, физически упражнения, максимално въздържание от секс и пълно - от алкохол и тютюн.

Санаториумът е на адвентистите и д-р Келог като главен лекар изготвя програма за лечение в съответствие с тези принципи. Той обаче отива много далече отвъд тях.

Америка е дала на света много светила на нутрициологията (научното хранене). Сред тях е например Хорас Флетчър, известен като Големия дъвкач. Той проповядва всяка хапка да се дъвче 32 пъти (по веднъж за всеки зъб), докато стане на слуз, и после да се гълта, а още по-добре да се плюе. След време Флетчър заковава броя сдъвквания на 100.

Първата работа на д-р Келог пък е да охули месото. Той е убеден, че някога човечеството ще се храни само с мюсли, ядки и грозде, стига да се е научило да диша правилно. Затова в своя курс по правилно хранене в санаториума Келог добавя уроци по дишане и маршировки за храносмилане. Те завършват с припичане на слънце, тъй като Келог е фен и на вече излизащата на мода фототерапия.

Но сърцевина на метода му е прозрението, че червата на всеки пациент трябва да се промиват от горе и от долу. Келог твърди, че 90% от болестите се дължат на интоксикация от храната и могат да се излекуват с промяна на чревната флора. "Едни бактерии в червата помагат, но други вредят на организма. Някои при смилане на белтъците произвеждат токсини и те отравят кръвта, а чрез нея увреждат и тъканите", пише той. Затова и препоръчва чревната флора да се подменя плавно по специална диета, предписана от него според вида на заболяването, или пък ударно - чрез клизми.

Така д-р Келог стига до идеята да атакува храносмилателната система на пациентите си на два фронта - през отворите в нейните два края. За целта той изобретява машина, която се зарежда с 30 л вода или българско кисело мляко. Машината прави клизми на десетки пациенти наведнъж на всеки всеки кръгъл час. Ако клизмата е водна, след нея пациентът изяжда 250 г кисело мляко. Ако е с мляко, му се дава да пие вода.

Това е най-оригиналният начин да се прави айрян. При него двете съставки - кисело мляко и вода, се смесват не в чаша, както е обичайно в България, а направо във вътрешността на консуматора. "Така полезните микроби се вкарват на местата, където са най-нужни и ни правят най-добра услуга", учи д-р Келог.

Тук личи колко високо е мнението му за пръчковидна бактерия лактобацилус булгарикус и за качествата на нашето кисело мляко. Той го използва в ударни дози, за да подмени цялата стомашна и чревна флора на своите пациенти. целта е "вътрешностите им да скърцат от чистота", както се изразява докторът.

През годините от Батъл крийк със скърцащи черва са си тръгвали бившият президент на САЩ Уилям Тафт и милиардерът Хенри Форд, производител на най-продаваната кола в Америка. А също актьорът Джони Вайсмюлер и актрисата Сара Бернард.

Бие на очи, че сред питомците на Келог преобладават хората с авантюристичен дух. Сред тях са покорителят на полюса Роалд Амундсен, пътешественикът Ричард Халибъртън, основателят на туризма Лоуъл Кук, авиаторката Амелия Ерхарт, изобретателят Томас Едисон и нобеловият лауреат Джордж Бърнард Шоу. Последният е прочут с драмите си, но малко известно е, че е бил българофоб и в червата. Това личи от пиесата му "Оръжията и човекът", в която осмива българите като примитивен народ. След лечението в Батъл крйък обаче Шоу е сякаш прероден - той вече симпатизира на българския народ.

Санаториумът изгаря при пожар през 1902 г. и адвентистката църква отказва да плати за възстановяването. Но Келог нахвърля нова книга с надеждата да въздигне с приходите от нея светата обител на здравето. Тя се казва "Живият храм" и изобилства с пантеистични намеци. Те му струват отлъчване от адвентизма през 1907 г.

За доктора това е поредният болезнен разрив. Десет години по-рано той основава с брат си Уил фирмата за зърнени храни "Санитас фуд" ("Здрава храна"). Двамата изкарват луди пари във време, когато висшите класи закусват с яйца и бекон, а простолюдието - с овесени каши, просо и други варива. Уил обаче настоява в рецептата за мюсли да се добавя захар, а Джон е против. През 1906 г. Уил Келог се отцепва и основава гиганта "Келог", който днес владее пазара на зърнените закуски с износ в 160 държави. След десетилетната братска вражда Джон Келог е изтикан по съдебен ред от мюслите и корнфлейкса и търси утеха в соята.

Но рецептата за мюсли на братята Келог не е тяхна. Те я усвояват от д-р Джеймс Джексън, който през 1863 г. създава първото меню със семена и го нарича "Гранула". Съответно пациентът в санаториума Чарлз Пост на свой ред присвоява рецептата и създава своя компания "Пост мюсли". До края на живота си д-р Келог твърди, че Пост се е престорил на пациент, за да свие рецептата от сейфа му.

Зрелият д-р Келог завива все по-рязко и във възгледите си за секса. Той е посветил огромна част от своя писателски и медицински талант на разубеждаването да се прави секс. Венец на творчеството му е книгата "Голи факти за половия живот" с много преиздания и с по-късно заглавие "Голи факти за млади и стари". Тя е 644 страници.

Авторът има 40-годишен неконсумиран бездетен брак, но е отгледал 40 деца и е осиновил 7 от тях. Той смята, че в спалнята съпрузите вършат "ексцесии" и дава себе си като пример за сексуално въздържание. Казва, че прекарал първата си брачна нощ и даже целия меден месец в писане на "Голите факти". До смъртта на жена му през 1920 г. двамата обитават отделни жилища.

Срещу нимфоманията Келог предписва "внезапно обливане с ледена вода, студени клизми, третиране на най-чувствителните части от половите органи с дразнещ кожата химикал, за да се вдигнат мехури, и като крайна мярка - отстраняване на клитора".

Келог цял живот води свещена война срещу похотта, но с най-голяма страст той се нахвърля на онанизма. Читателят му е затрупан с аргументи от типа, че "нито войните, нито чумата, детският паралич и др. болести са причинили толкова беди на човечеството, колкото зловредният онанизъм. Той уврежда индивида умствено, физически и морално".

Описани са и смъртни случаи, буквално причинени от собствената ръка. А сред болестите, които докарва "самотният порок", са ракът на слабините, заболяванията на бъбреците и пикочния мехур, нощно напикаване, импотентност, дебилност, епилепсия и др.

На онанизма в "Голите факти" са посветени 97 страници. Изреждат се и 39 признака, издаващи онаниста - повечето доста общи. Според Келог онанира онзи, който "страда от безсъние, стеснителен е, саможив и затворен, неестествено плешив, има акне, пуши и е злояд".

За предпазване на децата докторът препоръчва ръцете им да се връзват или бинтоват. Патентова и заключващ се обков на гениталиите, през който при нужда да се прилага и електрошок.

Голяма част от лекарската практика на Келог заема рехабилитацията на мастурбанти от двата пола. При нея се стига и до осакатяване. Той прави по 20 операции дневно. Обрязва без упойка, защото "болката и сърбежът седмици след това имат разубеждаващия ефект на наказание". А девойките и жените маже с фенол по срамните части и го нарича "превъзходно средство за уталожване на прекомерната възбуда".

В "Голите факти" д-р Келог пише: "Приложихме и друг метод, който дава напълно задоволителен резултат. Той се състои в един или няколко сребърни шева на пениса по начин, че да се блокира ерекцията. Препуциумът (кожичката) се изтегля силно напред и се пронизва в единия и другия край от игла с вдяната тел. Телта се опъва и се навива стегнато, като краищата й се отрязват ниско. Вече е невъзможно да се получи ерекция, а изпитваната слаба болка е най-мощното средство за преодоляване на предразположението към зловредни практики."

Машината за клизми с айрян в действие
Машината за клизми с айрян в действие
Щитът против мастурбиране, изработен и патентован от д-р Келог. Той прави ерекцията невъзможна, а при наченки на възбуда позволява да се прилага и електрошок.
Щитът против мастурбиране, изработен и патентован от д-р Келог. Той прави ерекцията невъзможна, а при наченки на възбуда позволява да се прилага и електрошок.