36°C   София
 

Ако ви се случи, бързайте при кардиолог

Редовното измерване на кръвното налягане в такива моменти може да подскаже проблема. Ако забележите, че се прозявате твърде често, консултирайте се с кардиолог. Това може да е сигнал за опасност от инфаркт, предупреждава руският невролог Александър Евдокимов.

“Учените установиха, че прозявките зачестяват силно у хора след инсулт. Но те може да предшестват и сърдечен удар. Във всички случаи прекаленото прозяване заслужава внимание, тъй като сигнализира за някакъв здравословен проблем”, казва лекарят. Според него в такива случаи трябва да се замислим за сърцето и за ритъма работа - почивка.

Евдокимов успокоява, че ако човек се прозява след обилен обяд, преди или след сън и в задушни помещения, в това няма нищо необичайно.

Но той сочи и друг симптом за сърдечна болест, включително високо или ниско кръвно налягане – пищенето в ушите.

Според мнозина инфарктите удрят внезапно. Всъщност често не забелязваме симптомите, пише онлайн изданието stormontvail.org.

В САЩ на всеки 4 секунди някой получава сърдечен удар и при 1 от 5 това минава незабелязано. Сърдечният мускул се уврежда от недостиг на кръв, но човекът остава в неведение за това поражение. Медици казват да се внимава за няколко признака на задаващ се или протичаш лек или среден по сила инфаркт.

Напрежение и болка в гърдите

Не е нужно при сърдечна атака някой непременно да се задушава, да се държи за гърдите и да припадне. Понякога болките не са силни и усещането е само за натиск и стягане в сърдечната област. Дължат се на исхемия - недостатъчен приток на богата на кислород кръв към сърцето. Болката се чувства в средата на гръдния кош, може да продължи минути и да изчезне или да се повтори след кратка пауза. Това е знак за блокирани или стеснени артерии и трябва да потърсите медицинска помощ, дори и при лек пристъп.

Болки, парене или дискомфорт в ръката, гърба, врата, челюстта и стомаха

Някои очакват при инфаркт да болят само гърдите и не ходят на лекар. А тези симптоми плюс замаяност, задушаване, повдигане, повръщане често говорят за сърдечен удар и нужда от бърза помощ.

При инфаркт има задъхване дори и без болки, особено у жените. При тях той е третият най-разпространен симптом преди сърдечен удар и първият по време на него.

Обливане със студена пот

Това е друг чест признак, когато имате запушени артерии и сърцето се мъчи да изтласква кръвта. При това допълнително напрягане потенето поддържа телесната температура ниска. Обърнете се към лекар, преди състоянието да стане критично.

Инфарктите се получават, когато коронарните артерии се запушват от съсирек. В. “Дейли експрес” цитира списък на Европейската агенция за лекарствените средства за ранните симптоми на образуване на тромб. Това са задух, болка в гърдите, продължителна болка в стомаха, силни и нестихващи спазми в главата, замъглено зрение.

Сериозен знак за съсиреци е отичането на крайниците. Свидетелство за това, че те се преместват нагоре към белите дробове, е затруднено дишане, силна кашлица, болка в гърдите и световъртеж. В такива случаи е нужна незабавна намеса на лекар.

При тромб в дясната, лявата коронарна артерия или в разклоненията им има класическа симптоматика на инфаркт на миокарда - изтръпване и болки в лявата ръка, рамо и лопатка. В редки случаи те се пренасят и в дясната, защото някои нерви се дразнят от сърдечния удар.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Прощалното писмо на Чудомир е до Тодор Живков

Преди повече от половин век слага край на живота си Чудомир, най-смешният български писател. Той...

Ван Гог си реже ухото и накрая се гръмва

Още като дете Винсент ван Гог сериозно тревожел родителите си. Бил своенравен, а според...

Няма ген на дълголетието

Само 1 от 10 столетници може да предаде на своите потомци шанса и те да изкарат до 100 години,...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...