36°C   София
 

Защото се страхуват да не се минат, крайно време е да се спрат приказките за колективен имунитет

Всички многознайковци разсъждават защо българите не се ваксинират, след като могат. Говори се, че сме тъп народ, че вярваме в конспиративни теории твърде много. Че има страх от нежелани реакции и какво ли не.

Истината е по-проста. Прекалено много се говореше за т. нар. колективен имунитет. Един вид - хората да проявяват малък героизъм, ваксинирайки се, за да може евентуално 30% от популацията да останат неваксинирани, но в безопасност, след като вирусът изчезне.

И се задейства комплексът - да не се мина, ваксинирайки се, и да съм от тези 70%. А може да остана в 30-те%, на които няма да им се наложи.

Много уважавам всички български лекари. Но защо не се намери един, който да каже простата истина - имунитетът е винаги личен, както и наказателната отговорност, впрочем. Поставяйки си ваксина, вие лично се предпазвате от вируса, не предпазвате някой друг, някога, а предпазвате себе си тук и сега.

И при положение, че има предостатъчно ваксини и те са безплатни, е редно да се предприеме задължителна ваксинация на някои категории - учители, студенти, работници с цехова организация, целия туристически бизнес, който непрекъснато иска помощи и получава, затова е редно да е пръв. А и чисто маркетингово - да гарантираш, че твоят хотел или кръчма са със 100% ваксиниран персонал, си е голяма реклама.

Впрочем идеята на Поли Карастоянова държавата да дава по 50 лева ваучер за хотел или кръчма при ваксина е чудесна. Получава се като шампоан 3 в едно. От една страна, се насърчава ваксинирането, от друга, се подпомага бизнесът и е социална помощ за работниците.

Ако правителството наистина иска да насърчи ваксинацията, тутакси трябва да приеме тази идея, а не да чака "дизайн на комуникационна кампания" от ЕС, както казва Стойчо Кацаров.

И накрая, твърде много се говореше за нетежките странични реакции - висока температура, преходна болка и пр., Да, повечето хора вярват в ползата от ваксините и не вярват, че може да умрат от тежка реакция. Но понеже бяха изприказвани милиони думи за баналните реакции, може би инстинктивно те искат да си спестят високата температура през лятото. Не че тези реакции са задължителни и неизбежни, но много се приказваше.

Оттук пътят е задължителна ваксина за някои и бонуси за младежта.подлогите на новото нормално
06/19/2021 19:26:41

Ей, гнусен комуно-фашистки псевдо журналист! На теб първо по 1000 дози ваксини, пък тогава плямпай! Той щял да назидава и да казва кое е задължително. И "дезинфекцията" на евреите е била задължителна. Е аз не желая да бъда "дезинфекциран", и всеки разумно мислещ - също. И съди лекарите че не съветвали хората да се бодат. Той - всезнаещия журналист, пардон, специалист по всичко.

Йоан
06/21/2021 15:46:54

+ 1. Светът явно бъка от такива като този - както преди, така и сега...

Истина Прозрачна
06/21/2021 17:42:55

Агитатор подвизаващ се като журналист. Само да ви припомня: Веднъж загубено, доверието трудно се печели обратно.... хората не че се страхуват да не се минат, ами имат достъп до много източници на информация и са достатъчно интелигентни да си вадят собствени заключения. Вашата жалка и патетична агитация е подигравка с интелекта на читателите!

ЖОЗЕФА
06/28/2021 17:19:55

Браво,г-н Зюмбюлев!Какво предлагате- да се върнем към сталинистките методи ли -какво?Не вярвам на очите си! Как така ще ни задължават да се ваксинираме! Тоталитарният строй отдавна си тръгна - не знаете ли,или вие още сте си в него!!!!!!!!!!Слагайте си по ТРИ или пет игли всяка година ,ЩОМ ВИ Е МЕРАК -нас ни оставета на мира!

Ваксиниран
07/09/2021 12:36:13

Прочетох в предизборната платформа на БСП за задължително безплатни детски градини, но ще добавя предвид предстоящите нови вълни на пандемията, да е само за ваксинирани родители срещу Ковид-19, тъй като и ваксинирането е безплатно.

Юлияна
07/16/2021 17:55:44

Платено проамериканско мекере!

jokin
07/19/2021 12:03:48

Прочетох,нещо смешно,че тоталитарният..си отишъл,БЛАЖЕНИ,ВЯРВАЩИТЕ...

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Прощалното писмо на Чудомир е до Тодор Живков

Преди повече от половин век слага край на живота си Чудомир, най-смешният български писател. Той...

Ван Гог си реже ухото и накрая се гръмва

Още като дете Винсент ван Гог сериозно тревожел родителите си. Бил своенравен, а според...

Няма ген на дълголетието

Само 1 от 10 столетници може да предаде на своите потомци шанса и те да изкарат до 100 години,...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...