Защото се страхуват да не се минат, крайно време е да се спрат приказките за колективен имунитет

Всички многознайковци разсъждават защо българите не се ваксинират, след като могат. Говори се, че сме тъп народ, че вярваме в конспиративни теории твърде много. Че има страх от нежелани реакции и какво ли не.

Истината е по-проста. Прекалено много се говореше за т. нар. колективен имунитет. Един вид - хората да проявяват малък героизъм, ваксинирайки се, за да може евентуално 30% от популацията да останат неваксинирани, но в безопасност, след като вирусът изчезне.

И се задейства комплексът - да не се мина, ваксинирайки се, и да съм от тези 70%. А може да остана в 30-те%, на които няма да им се наложи.

Много уважавам всички български лекари. Но защо не се намери един, който да каже простата истина - имунитетът е винаги личен, както и наказателната отговорност, впрочем. Поставяйки си ваксина, вие лично се предпазвате от вируса, не предпазвате някой друг, някога, а предпазвате себе си тук и сега.

И при положение, че има предостатъчно ваксини и те са безплатни, е редно да се предприеме задължителна ваксинация на някои категории - учители, студенти, работници с цехова организация, целия туристически бизнес, който непрекъснато иска помощи и получава, затова е редно да е пръв. А и чисто маркетингово - да гарантираш, че твоят хотел или кръчма са със 100% ваксиниран персонал, си е голяма реклама.

Впрочем идеята на Поли Карастоянова държавата да дава по 50 лева ваучер за хотел или кръчма при ваксина е чудесна. Получава се като шампоан 3 в едно. От една страна, се насърчава ваксинирането, от друга, се подпомага бизнесът и е социална помощ за работниците.

Ако правителството наистина иска да насърчи ваксинацията, тутакси трябва да приеме тази идея, а не да чака "дизайн на комуникационна кампания" от ЕС, както казва Стойчо Кацаров.

И накрая, твърде много се говореше за нетежките странични реакции - висока температура, преходна болка и пр., Да, повечето хора вярват в ползата от ваксините и не вярват, че може да умрат от тежка реакция. Но понеже бяха изприказвани милиони думи за баналните реакции, може би инстинктивно те искат да си спестят високата температура през лятото. Не че тези реакции са задължителни и неизбежни, но много се приказваше.

Оттук пътят е задължителна ваксина за някои и бонуси за младежта.