35°C   София
 

Или как да намалим солта в храната

Кифли, сиренки, кашкавалки, колбаси, солени и пушени риби, маслини, мариновани краставички, кисело зеле, френски сирена, чипс. Все любими храни и мезета. Пренебрегва се, че натоварват сърцето и бъбреците, предизвикват отоци поради задържане на течности и че от тях се пълнее.

Човек не бива съвсем да се отказва от мезе, но е добре да ги комбинира с други, не толкова солени разядки.

В почти всички продукти има сол. Дори т.нар. "безсолни" съдържат поне 25 мг натрий на порция, а това е 1% от дневната доза от 2400 мг. Продукти с ниско съдържание на сол се смятат тези, в които има 140 мг на порция. За солени се смятат тези със 400 мг и повече натрий на порция.

Порция обаче не означава 100 грама, нито цялата опаковка, така че трябва да се чете етикетът на продукта. И да се има предвид, че не винаги под сол се разбира готварска сол. Храната може да е солена заради соев сос, натриев глутамат, морска или розова сол. В 1 с.л. соев сос например има над 1000 мг натрий.

Повече зеленчуци

В свежите и замразените зеленчуци има твърде малко сол - под 5 мг на порция. Ето защо е добре да се ядат повече зеленчуци, но без да се посоляват. Пак с цел намаляване приема на сол е добре да се избягват консервите, готовите сосове, кетчупите и дресингите за салати. Те са твърде солени. За зеленчуковата салата е достатъчно да се подправи със зехтин или олио от гроздови семки, сметана, лимонов сок или балсамов оцет. И разбира се, с подправки като магданоз, копър, целина, босилек.

Картофите "попиват"

Пушените меса или солените риби вървят с печени или варени картофи за гарнитура. В нея има съвсем малко сол, но пък изобилие от калий, който неутрализира действието на натрия. Когато човек яде картофи, не обръща внимание колко солена е другата храна. Не случайно в неволно пресолено ястие се добавя картоф, за да поеме излишната сол.

Повече ядки

Суровите ядки и семена са идеална добавка в гозбата. Те набавят витамини, минерали, омега-3 мазнини, полезни са за сърцето и съдовете. Тяхна алтернатива са домашните пуканки, но без сол.

Горски плодове за десерт

И в плодовете солта е нищожно малко, но те дават на тялото много витамини и фибри. Могат да се ядат и на компот и сладко, но с мярка заради съдържанието на захар. В чаша пресен плодов сок има по-малко от 2 мг натрий. За целите на борбата с натрия най-полезни са бананите - в тях има много калий, а той измества натрия от клетките.

Млечни продукти вместо майонеза

В млякото и млечните продукти, като изключим сирената, солта също е малко. Сметана и кисело мляко са отличен заместител на майонези и сосове като дресинг за салати. По правило колкото по-малко са мазнините в един млечен продукт, толкова по-малко е и солта в него.

Зърнени и бобови

В бобовите храни - фасул, грах, леща, почти няма сол. За тях се знае, че понижават нивото на лошия холестерол и риска да се развие диабет. Иска се само да не са консервирани, защото тогава са солени. В една консерва грах например има 400 мг сол. А в пресния и в замразения грах тя липсва.

Повечето зърнени храни, брашното, кашите и макаронените изделия също са без сол и не бива да се солят при готвене.

Ако се случи човек да прекали със солени храни, на сутринта да закуси овесена или оризова каша с плодове и ядки. За обяд - супа от фасул и грах, която съвсем леко да посоли.

Вода и зелен чай

Признаците, че човек е прекалил със солени храни, са сутрешна сухота в устата, жажда, подпухнало лице и към 0,5-1 кг повече на кантара. В този случай е добре да се пие чай - зелен или от лайка. Действа като диуретик.



ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Едва сега се разбра как е умрял Чехов

В семейството на Чехов от охтика умират четирима, сред които брат му и леля му, с която живеят...

Свръхчовекът Ницше рухва от деменция

Ако съди по трудовете му, възхвалата на свръхчовека и унищожителните му насмешки по адрес на...

100 милиона осиротяват след третия инфаркт на Насър

Президентът на Египет Гамал Абдел Насър за огромно разочарование на колегата си Тодор Живков беше и...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...