36°C   София
 

Правило №1 - Наслаждавайте се на любовта

Медици, които изучават дълголетието, редовно изтъкват ползата от секса, при който в тялото се синтезира хормонът на щастието ендорфин. Хората, които правят секс редовно, живеят по-дълго и по-рядко страдат от хронични болести. Още по-дълъг става животът, ако освен насладата от секса има обич и взаимност.

За любовта и секса възрастта не е пречка. Чрез тях виталността се съхранява по-дълго. Да обичаш и да си обичан, са животворни емоции след 50-годишна възраст. Хората не бива да се отказват от страстни изживявания, след като младостта им е минала, а да ги ценят още повече.
Ключът за поддържане на тонус е естественият стероид DHEA, наричан хормон срещу стареенето. По време на секс той се секретира в тялото, а след оргазъм нивото му в кръвта е увеличено петкратно.

Има три прогнози за бъдещето: песимистична, оптимистична и реалистична. Според песимистичната човек може да живее дълго, но мъките и болестите му ще се увеличат. Оптимистичната е, че животът ще се удължи, а болестите ще са по-малко и в по-лека форма, когато наближи краят. Реалистичната прогноза гласи, че е възможно да се живее по-дълго и тежестта на болестите да е минимална.

Правило №2 - Ние сме това, което ядем

Продължителността и качеството на живота до голяма степен зависят от храненето, което всеки може да контролира. Но да подбираш храни, подходящи за твоя организъм, не е проста работа.

Зеле, броколи, карфиол и всички кръстоцветни зеленчуци пазят от рак, усилват стените на кръвоносните съдове, намаляват риска от инфаркт и инсулт, стабилизират нервната система. Помагат да няма запек, нормализират кръвната захар.

Пълнозърнестите продукти пък влияят добре на сърдечно-съдовата система, помагат да се намали холестеролът и кръвното налягане и подобряват състава на кръвта. Освен всичко изброено те поддържат и здравето на кожата.

Плодовете са резервоар от антиоксиданти и витамини, полезни за мозъка, костите и мускулите. Ароматният черен шоколад със съдържание на какао над 70% воюва със стареенето на тялото и загиването на клетки, стопира възпалителните процеси, пречи да се образуват тромби.

Доматите пазят от рак на простатата, белия дроб и стомаха. Цвеклото намалява риска от аденом на простатата, подобрява вида на кожата, като поддържа влагата в нея. Орехите забавят развитието на атеросклерозата, подобряват кръвообращението и храненето на тъканите.

Ключът при здравословното хранене е мярката. Дори с изброените полезни продукти не бива да се прекалява.

Правило №3 - Движение, бодрост, жизненост

Движението е живот. Човек не бива да се отпуска и обездвижва на която и да е възраст. Денят му да започва с лека гимнастика и разходка на чист въздух. Когато се движи, тялото синтезира хормона на растежа, чието производство рязко намалява след 30-годишна възраст. Добре е да се тренира и мозъкът. Това става с пътуване, четене, гледане на филми, срещи с приятели и хоби.

В основата на дълголетието са всички видове активност - физическа, мисловна, социална, емоционална, ментална. Грижите за тялото трябва да са всекидневни. Поне 40 минути плуване или занимания на тренажор.

За съхраняване на паметта е добре да се учат стихотворения, езици, да се четат книги, да се решават кръстословици и логически задачи. Полезни са творчески занимания. Не случайно хората на науката живеят по-дълго, което се обяснява с активността на мозъка им.

Социалната изолация не помага на дълголетието, добре е да се общува с повече хора. Дълголетниците са позитивни и доброжелателни, любознателни и с интерес гледат към бъдещето.

Препоръки

- Напрягайте мозъка си, като си измисляте нестандартни задачи.

- Яжте повече домати.

- Създайте семейство.

- Избавете се от будилника.

- Яжте хрупкав хляб, но не по много.

- Игнорирайте общественото мнение.

- Отглеждайте домашен любимец.

- Хапвайте черен шоколад.

- Учете език, рисувайте, учете се да свирите на музикален инструмент.

- Слушайте класическа музика.

- Излагайте се по-често на слънце.

- Танцувайте.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Прощалното писмо на Чудомир е до Тодор Живков

Преди повече от половин век слага край на живота си Чудомир, най-смешният български писател. Той...

Ван Гог си реже ухото и накрая се гръмва

Още като дете Винсент ван Гог сериозно тревожел родителите си. Бил своенравен, а според...

Няма ген на дълголетието

Само 1 от 10 столетници може да предаде на своите потомци шанса и те да изкарат до 100 години,...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...