36°C   София
 

Предизвиква химически изменения, които пристрастяват

Газираните напитки в големи количества могат да нанесат сериозна вреда на мозъка, предупредиха лекари и диетолози, цитирани от американския сайт за здравословно хранене Eat this, not that!.

Според известната в САЩ нутрицинистка Британи Любек газираните напитки с кофеин често водят до привикване. “Постоянната употреба на кофеин, съдържащ се например в безалкохолните напитки, е възможно да предизвика химически изменения в мозъка, които ви карат да пиете все повече и повече”, обяснява тя.

Кофеинът е един вид легален наркотик, който може да доведе и до

абстиненция във вид на умора, главоболие, раздразнителност. В ограничени количества той има доказани ползи – действа ободряващо, разбужда, влива енергия. Но при прекалена употреба някои започват да изпитват нервност, тревога, безпокойство. Тези ефекти се дължат на адреналина, отделян, когато кофеинът превъзбуди мозъчните клетки.

След прием на кофеин се отделят и значително повече стомашни сокове, които с времето водят до киселини, гастрит и язва.

Наскоро медици от болницата “Бригъм енд уиминс” в Бостън обявиха, че газираните напитки изострят артрита. 217 любители на газираното са се оплакали от влошаване симптомите на болестта.

Съдържащите кофеин газирани питиета се отразяват зле на съня, казва британският анестезиолог д-р Крис Ейри. Той цитира изследване, публикувано в сп. Sleep Health, което доказва връзката между безсънието и прекаляването с напитки от типа на содата с кофеин.

Дори и без този силен стимулант газираното може да навреди на организма. Американската експертка по храненето Емили Ноубъл казва, че у хора, които в детството си са прекалявали с газирани напитки, в по-късна възраст са установени проблеми с паметта.

Диетичните питиета без захар не са по-добри, подкрепя я колежката ѝ Холи Клеймър. “Изследване от 2018 г. завърши с извода, че редовната им употреба увеличава риска от инфаркт и инсулт”, казва тя. Според проучването, публикувано в сп. Stroke, пристрастените към газираните напитки с изкуствени подсладители са 3 пъти по-предразположени към мозъчен удар и болестта на Алцхаймер.

Някои изследователи са убедени, че при хора, които дълги години са пили много безалкохолни, значително се увеличава рискът да заболеят от рак на хранопровода, тъй като с тях в стомаха постъпва и киселина.

За това твърдение обаче няма категорични доказателства. Изследователски екип от Йейл например напълно го отхвърли и дори обяви, че консумацията на диетични газирани питиета намалява риска от рак на хранопрвода.Газьоров
06/18/2021 15:14:27

Какво значи "газирано", бе хора? Газираната вода "газирано" ли е? Няма нито захар нито заместители на захар, нито кофеин ... Научете се да пишете така, че да е ясно написаното, без да са необходими доуточняващи въпроси и отговори.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Прощалното писмо на Чудомир е до Тодор Живков

Преди повече от половин век слага край на живота си Чудомир, най-смешният български писател. Той...

Ван Гог си реже ухото и накрая се гръмва

Още като дете Винсент ван Гог сериозно тревожел родителите си. Бил своенравен, а според...

Няма ген на дълголетието

Само 1 от 10 столетници може да предаде на своите потомци шанса и те да изкарат до 100 години,...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...