Само 1 от 10 столетници може да предаде на своите потомци шанса и те да изкарат до 100 години, установи екип от американски и холандски учени.

Обект на изследването му са били 3 поколения в семейства, чийто най-възрастен член е живял 100 и повече години. Изводът на учените е, че дълголетието може да се предаде по наследство, но само ако са налице и други генетични фактори.

Първият е, че дълголетието се предава само на 10% от децата на столетниците. При техните братя и сестри продължителността на живота не превишава чувствително средната за дадено население.
Вторият е, че гените увеличават шанса на децата и внуците да надминат по дълголетие дедите си столетници. Но това увеличение на шанса е само с 30%. Всички останало зависи от начина на живот на потомците и доколко се грижат за здравето си.

Преди време сп. Plos One публикува американско изследване на генома на 17 души на възраст от 110 до 116 г., от които само един е бил мъж. Учените не откриват никакви особености в генната структура, по които столетниците да са се отличавали от другите хора.

"Надявахме се да открием гена на дълголетието, но ни чакаше разочарование", писаха учените. Едн от тях, д-р Стюърт Ким от Станфордския университет, казва, че работата не е в гените, забавящи процеса на стареене, а в цялата съвкупност от наследствен материал.

Това бе първото комплексно изследване на генома на толкова голяма група столетници. Преди са били изучавани само по 1-2 души на същата преклонна възраст.

Авторите уточняват, че вече всички участници в изследването им са покойници.