Целта е да си по-дълго млад и здрав

Преди години Сергей Фаге пише статията "Аз съм на 32 г. и похарчих 200 000 долара за "биохакинг". В следващите 2 месеца нейната тема става най-обсъжданата.

"Биохакингът" е дума, измислена от самия Фаге, руски милионер от IT сектора в Силиконовата долина. Той имал заделени едни 200 000 долара и свободно време, за да проучи и подбере най-подходящия за него хранителен режим. В статията си обяснява, че целта на биохакинга е чрез него да управлява прецизно биохимичните процеси в тялото, за да подобри менталното и физическото си състояние и да е в отлична форма.

Да се живее здравословно, е занимание едва ли не само за стари хора. Докато да практикуваш биохакинг звучи някак младежко и готино, смята Сергей. Целта му е да провокира младите да се грижат повече за здравето си. Тук Фаге е свършил добра работа - разпалил е интереса им.

Биохакинг е и "корекция", доколкото е възможно, на генетичните особености, които могат да доведат до болест. Така терминът звучи и като намерение да се "хакнат" алгоритмите, заложени в организма.

Всъщност дотам няма да се стига. Под "биохакинг" се има предвид умна профилактика и забавяне на възрастовите промени.

Биохакерът се плаши от болести и старост. Той иска да се чувства по-добре и да заживее по-добре. Как да го постигне? Фаге дава препоръки в общо 6 блока за биохакинг:

- Хигиена на сън;

- Оптимално хранене;

- Оптимално физическо натоварване;

- Ментално здраве;

- Редовни медицински изследвания;

- Правилно подбрани добавки и лекарства.

Биохакингът е начин да се убедят хората да правят това, което е полезно за тях. С възрастта здравето не се съхранява, а се влошава и води до немощ и смърт. Този процес не може да се спре, но може да се забави. За целта е добре човек да поддържа нормално тегло, да ходи на профилактични прегледи и при поява на негативни изменения да вземе мерки. Добре е и да е наясно с генетичната си обремененост и рисковете, произтичащи от нея, макар да не е в състояние нещо да промени.

Към 45-50 годишна възраст човек осъзнава краткостта на живота и неизбежния му край. Тогава променя навиците си и начина на живот, за да го удължи. И ако по-рано се е отнасял лекомислено към здравето си, сега ходи на лекар и живее разумно. Разликата с биохакера е, че той се замисля по въпроса доста по-рано - още преди да навърши 30 г.

Днес се приема, че ракът, инфарктите и инсултите са естествен край на човешкия живот. Ако не е възможно те да се избегнат, поне може да се отложат и животът да се удължи.