Австралийка разкрива битките, които водят многодетните жени

Kолкото и да се говори, че децата са богатство, в западния свят на многодетните жени не се гледа с добро око. Обща нагласа е, че ако имаш повече от две, няма начин на всички да осигуриш време за възпитание и средства за образование. Ако си го направил, или имаш пълна банкова сметка, или разчиташ на държавни помощи. С други думи, не е възможно да изкарваш парите си с редовна работа и да имаш много наследници.

Една 30-годишна австралийка обаче решава да опровергае повечето митове по въпроса. Когато преди години ражда шестото си дете, Кречъл Картър стартира свой блог, в който често разказва случки от ежедневието на семейството ѝ. Нарича го “Осем у дома”. Започва да пише, тъй като винаги е робувала на чуждото мнение. Още като дете ѝ липса самочувствие и прекалено много се съобразява с останалите хора. Когато се сблъсква с укор, че си е позволила твърде много деца, осъзнава, че трябва да каже на света истината за себе си.

Тя буквално е бомбардирана с неприятни коментари по улиците от непознати. Подхвърлят ѝ дали не е прекалено пренаселено в колата ѝ, дали държавните помощи за многодетни майки са сладки. Мъж я пита в инстаграм дали вагината ѝ не е като катастрофирала влакова композиция от толкова много раждания. Друг ѝ прави забележка за наднорменото тегло, натрупано по време на честите бременности.

“Тревожех се прекалено много от това, което чувам, и тогава се замислих за всички жени, които са в моето положение. Исках да им кажа, че не са сами и имат право да отстояват своя избор”, пише Кречъл. Сили ѝ дава един коментар, който получава още при първите си публикации в своя блог. Непознат ѝ пише: “Никога няма да съжалявате за децата, които имате”.

Тя и съпругът ѝ работят на четири места, за да могат да осигурят издръжка на семейството си. Създали са си строен график, така че винаги някой от тях да е с децата у дома, когато те не са на детска градина и училище. Понякога разчитат на помощ от баби и дядовци, но основната грижа пада на техните плещи. Често им се налага посред нощ да довършват училищни проекти или пък Кречъл да пише своя блог, седнала с лаптопа си върху тоалетната чиния, но винаги в трудни моменти си напомнят, че това е техен избор.

“Децата ми са напълно добре. Ядем броколи и имаме достъп до здравословна храна от местни фермери. Оставяме ги да тичат достатъчно и те заспиват по средата на приказката за лека нощ, както се случва на всички добри родители. Ние сме просто семейство като повечето”, пише многодетната майка. Тя отдава наднормените си килограми на генетична предопределеност, с която още преди да стане семейна, се бори. Нещата обаче доста се влошават около ражданията. Тъй като има здравословен проблем, всички са извършени със секцио, при което възстановяването на тялото е по-бавно и трудно. Освен това ѝ се налага да се подложи на лечение със стероиди заради хронично заболяване, от което допълнително увеличава теглото си.

Cтига 140 килограма. “Винаги теглото ми е варирало, но в един момент не можех да стоя повече от 45 минути права, без да ме заболят краката и да остана без дъх. Започнах да не мога да изпълнявам всичките си задачи покрай децата и се изплаших. Това беше точката на пречупване. Казах си, че спешно трябва да направя нещо. Знаех, че ще е трудно, но си повтарях, че ще е по-страшно, ако умра в това легло, без да съм опитала да променя положението”, разказва Кречъл. Тя пише до последователите си в социалните мрежи да ѝ дадат шест месеца, за да се избави от целия този ужас.

E, не се справя за толкова кратък срок, защото удря пандемията и доста от възможностите за движение и спорт намаляват, но за година успява да свали 75 килограма, и то без да спазва някаква определена диета, изискваща специални скъпи продукти. Просто спира да яде преработена храна и намалява количествата. Старае се да пие 2-3 литра вода на ден и да има поне 16 часа в денонощието, през които да не слага никакво ядене в устата си. Забранява си да използва кола за кратки разстояния, за да може да си осигури между 6 и 10 километра ходене на ден. След като сложи децата да спят, прави 45-минутна тренировка с гирички. “Мисля, че постигнах добър баланс за себе си. Не спазвам никакъв тип хранене. Ям предимно плодове, зеленчуци и пилешко. Имам дни за почивка, когато си позволявам и сладолед. Просто живея здравословно и устойчиво”, казва майката, която наскоро зарадва последователите си в мрежата и със снимки от голямата промяна в нейното тяло.

Става рано, за да приготви закуска за всички и да заведе децата до училище. След това се връща вкъщи, за да сготви за вечеря и да отдели няколко часа за работата си като писател на свободна практика. През това време яде плодове, зеленчуци или ядки, след като по-рано си е позволила да стартира деня с леко хапване, включващо яйце. Вечерята е около 17 часа, когато всички се връщат вкъщи. Гледа винаги да е прясно приготвена и да включва много зеленчуци. Приспиването на децата оставя на мъжа си, тъй като отива вечер за няколко часа на втората си работа.

“Ако мислите, че отглеждането на деца е свързано само с пари, значи не знаете нищо. Но те не пречат и именно поради това ние работим толкова много”, пише Кречъл Картър. Днес тя има далеч по-голямо самочувствие не само заради физическата си промяна, но и заради различния начин, по който се е научила да приема чуждото мнение. Дала си е сметка, че изборът да имат 6 деца е на нея и на съпруга ѝ. И след като са намерили начин да се справят с многото задачи по отглеждането им и всички толкова много да се обичат, значи няма за какво да се притеснява. Най-важното, което вече знам, е, че всичко зависи от нас, посочва многодетната майка.

Раждалите повече стареят по-бързо

Американско проучване е установило, че телата на многодетните майки остаряват по-бързо. Резултатът от него дава още един аргумент на защитниците на тезата, че към тях обществото трябва да се отнася с повече разбиране и помощ.

В някои държави те получават право на ранно пенсиониране, тъй като заради честите отсъствия по майчинство трудно могат да натрупат необходимия им стаж. Така беше и у нас преди двайсетина години. Майките, родили и отгледали 5 живи деца, се ползваха от предимства при пенсиониране. Те обаче бяха премахнати, за да не се насърчават някои групи от населението да разчитат само на държавни помощи, давани за отглеждане на деца.

“Нашите открития показват, че бременността и раждането могат да допринесат за промяната и нарушаването на регулацията на няколко различни физиологични системи, които да повлияят на стареенето, след като жената вече е в постменопауза. Това е в съответствие с метаболитните, имунните и ендокринните промени, които се случват в тялото по време на бременност и кърмене, както и с различните рискове от заболявания, свързани с репродуктивните функции в по-общ план”, казва Талия Ширази, докторант по биологична антропология в Пенсилвания и част от изследователския екип.

Според учените бременността и кърменето изискват голямо количество енергия, което може да повлияе на някои от функциите на тялото, включително на имунната система, метаболизма и кръвното налягане. Жените, които раждат повече, също са по-склонни да умрат от диабет, високо кръвно налягане, бъбречни и други заболявания.