25°C   София
 

Държавната клиника е първата сертифицирана в България за американската програма

От началото на този месец в България официално се лекуват зависимости с най-успешния световен модел “Минесота”. Той се прилага от 2 г. в Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм (ДПБЛНА) в София. Този период обаче бе тестови и в него се обучаваха всички лекари и медицински сестри в болницата, като преминаха и 140 учебни часа подготовка.

От седмица държавната психиатрия “Суходол” е сертифицирана, а резултатите при лечението с “Минесота” надминават дори световната успеваемост от 20%. На 50% ефективност постигат българските психиатри при лечението на всякакъв вид зависимости. “След това, ако продължат в анонимните алкохолици,

на практика

си решават

проблема

завинаги,

казва пред “24 часа” шефът на клиниката д-р Владимир Николов.

Моделът “Минесота” е най-разпространен в САЩ и Западна Европа. Възниква през 1949 г. в болница в едноименния американски щат по идея на двама специалисти - психолог и психиатър. За времето си е особено иновативен, защото за пръв път се търси индивидуален подход към всеки пациент, както и съдействие с общността на анонимните алкохолици.

4 са основните елемента на “Минесота”, които я правят толкова успешна. Първият е автоматичното пренасочване на всеки зависим към

терапия чрез

сбирки на

групи за

взаимопомощ,

каквито са анонимните алкохолици. Така зависимият има възможност да бъде обгрижен до края на своя живот, и то безплатно.

“Никоя държава, дори най-богатата, не дава такава възможност на своите пациенти да бъдат обгрижвани до края на живота си”, разказва полският терапевт и обучител по програмата Анна Швед. Тя и нейният колега Анджей Майхер, който от десетилетия лекува зависими и помага на семействата им, обучават българските психиатри и медицински сестри в “Суходол”.

На специално събитие в клиниката те връчиха и сертификатите на всеки, преминал обучението, както и на болницата.

Зависимостта е болест - това е основно за програмата “Минесота”. Допреди това се е смятало за дефицит и слабост на характера. От средата на миналия век обаче се възприема като хронична болест, обяснява Швед. Друг основен елемент на програмата е доброволното лечение. “Образно се казва, че програмата

“Минесота” е

премахнала

решетките от

прозорците

на психиатричните болници, където са се лекували зависимите”, добавя Анна Швед и обяснява, че дори зависимият да е бил принуден от съда, близките си или работодателя да се лекува, все пак решението е изцяло негово.

“Не ти трябва, а ти избираш” е мото в терапията. Така отговорността за лечението се предава в ръцете на пациента.

Четвъртият важен елемент е, че терапията се съчетава с образованието. Пациентът постоянно получава знание за болестта, за симптомите и механизмите на своето лечение.

Моделът е не само известен в целия западен свят с успеха си, но добива дори холивудска популярност. Той става част от една от известните комедии с актрисата Сандра Бълок. Във фила “28 дни” Бълок в ролята си на момиче от големия град трябва да се излекува от алкохолизъм, след като проваля сватбата на сестра си и катастрофира с лимузина.

Подобни истории не са рядкост в практиката на психиатрите, които лекуват зависимости, а двамата полски терапевти разказват за тенденциите все повече да намалява възрастта при зависимите и че вече няма зависимост само към един вид опиат.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

От какво е бил болен Ленин

Правят му секретна аутопсия в дачата в Горки От януари 1921 г. Ленин се оплаква от главоболие и...

Почина д-р Димитър Марков, спасил хиляди от ампутация

Последната молба към колегите му е да се грижат за дъщеря му и да я обучат за съдов хирург Съдовият...

Палачът на Романови умира от спукана язва

През нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г. в мазето на Ипатиевия дом в Екатерининбург са убити последният...

Окуцяване от диабет

Със слаб ток притъпяват болката Диабетната невропатия е сериозно усложнение на захарната болест. С...

Как се познава менингитът

Менингитът е много коварна болест. Сутринта нищо ти няма, а надвечер си вече в кома в реанимацията....

Ако те боли глава, нямаш диабет

При хронична мигрена рискът от диабет от втори тип спада с около една трета, но това важи само за...

3 правила за дълголетие - добра храна, движение и секс

Правило №1 - Наслаждавайте се на любовта Медици, които изучават дълголетието, редовно изтъкват...

Нова мода - биохакинг

Целта е да си по-дълго млад и здрав Преди години Сергей Фаге пише статията "Аз съм на 32 г. и...

Британец реорганизира живота след Ковид-19

Как ще се живее след Ковид-19? Вече необратимо настъпиха твърде много и твърде дълбоки промени в...