Може да са сигнал за сериозни заболявания

Хората често игнорират болките в стомаха и подутия корем, които може да са сигнал за сериозни заболявания или да доведат до такива. Това предупреждение отправя руският гастроентеролог Марат Зинатулин в интервю, цитирано от сайта “Лента”. Той посочва симптомите, при които трябва незабавно да се обърнете към лекар.

Според специалиста сред причините за стомашен дискомфорт е прекомерното нарастване на бактериалната флора, което предизвиква активно образуване на газове. Но то може да бъде провокирано и от неправилно функциониране на органи като стомаха, панкреаса, жлъчния мехур. При неспособност за смилане на лактоза или цьолиакия (непоносимост към глутен) в тялото може да се образуват и газове.

“Болки в корема често притесняват пациентите, но те трудно решават дали да посетят лекар, да отидат в спешното отделение или да изчакат.

По правило те са свързани със

спазми,

при които се

появяват остри

режещи колики

Понякога болката може да бъде свързана с нарушаване на целостта на червата, тоест ерозии, язви и туморни процеси”, обяснява Зинатулин.

Ако тя се появява периодично и е придружена от проблеми с изпражненията като диария, запек или подуване на корема, консултацията с лекар е задължителна. Докторът ще направи необходимите тестове като гастроскопия, колоноскопия, иригоскопия, кръвни тестове, за да определи възможно заболяване, обяснява експертът.

Едно от най-честите оплаквания, с които пациенти се обръщат към лекар, е

подуване

на корема

По принцип този синдром се причинява от свръхрастеж на бактериална флора. За определянето му се използват специални тестове.

Но не само нарушаването на микрофлората може да доведе до повишено производство на газове – то възниква и при проблеми в работата на други органи - стомах, панкреас, жлъчен мехур. Появява се и при непоносимост към определени продукти, например млечни и зърнени. Затова при

упорити

монотонни болки,

издуване на корема и изменения в изпражненията трябва да се прегледате при специалист.

Когато боли в горната част на корема и под ребрата, причината може да е обострен гастрит или язва на стомаха и дванадесетопръстника, която възниква при крути диети, злоупотреба с алкохол, нервно напрежение. Болката е остра, пареща, съпроводена с кисели оригвания, парене зад гръдната кост, горчив вкус в устата, черни и редки изпражнения.

При по-леки случаи може да се касае за

нервен стомах

в резултат на

напрежение,

който не застрашава опасно здравето, но във всички случаи това трябва да прецени специалист.

При болести като жлъчна криза и панкреатит спазмите са нетърпими, режещи и веднага трябва да се потърси лекарска помощ.

Същото важи и за внезапна интензивна болка, която започва в средата на корема и бавно се премества в дясната страна, а може и да варира, като започне тъпо около пъпната област и се усилва, когато се мести вдясно. Това може да е признак за апендицит и да ви прати направо в спешното.

Появата на кръв в изпражненията е един от най-притеснителните симптоми. Възможно е тя да се дължи на хемороиди, остър колит, дивертикулит, болест на Крон, гастроентерит. Но

кървенето може

да се причини

от развитие

на карцином

на ректума или сигмата - двата крайни отдела на дебелото черво. Затова състоянието на кървене през ануса при изхождане се класифицира като спешно и се нуждае от незабавно диагностициране при лекар и съответна терапия.

Ранната диагностика на подобен симптом често спасява живота.

Руският хирург Амиран Демуров припомня, че кървенето може да се предизвика или усили при прием на антикоагуланти, разреждащи кръвта.