В сезона на левордата има риск от грешка с листата на момината сълза, за децата и домашните любимци са опасни и много от дворните и саксийните цветя.

Смяната на студения сезон с топъл от единия ден за следващия изведе зажаднелите за природа хора навън и приведе токсиколозите в готовност за отравяния и алергии от растения. Пострадалите по-често са деца или самонадеяни млади хора, които откриват по трудния начин правилото на гъбарите -

ако не си 200%

сигурен,

не береш

Чести са и инцидентите с домашни любимци, които са склонни към риене на дупки и от любопитство ядат отровни луковици и грудки на цветя. Момина сълза. СНИМКИ: PIXABAY

Момина сълза. СНИМКИ: PIXABAY

През пролетта най-често стават грешки с неразцъфналата момина сълза. Листата много приличат на листата на полезната леворда, която доби популярност с биокулта в храненето. Опитът на токсиколозите в спешните центрове показва, че малките деца не правят разлика. Всичко в момината сълза е отровно, особено цветовете, семената и листата. Семената на рицина са ефектни, но много отровни.

Семената на рицина са ефектни, но много отровни.

Растението съдържа

гликозиди,

които влияят

на сърцето, и

увреждат

кръвните клетки

Токсичните съединения могат да създадат сериозен проблем, ако не започне лечение. Първите прояви са замаяност, повръщане, обриви и диария.

В природата и дори в дворовете и в саксиите в дома има още много опасни красавици. Разбира се, не ги отглеждаме за храна и съзнателно не могат да бъдат погълнати, но лекарите имат дълги списъци от нелепи инциденти. Всички части на впечатляващия рододендрон съдържат токсини.

Всички части на впечатляващия рододендрон съдържат токсини.

Сред тях най-опасни са поглъщанията на семената на рицина. Растението е много декоративно, семената са едри и прилични на боб. Среща се в паркове и в природата, отглежда се и в дворове.

Да, същият този рицин, станал известен с убийството на българския дисидент Георги Марков през 80-те години, и растението, чието безопасно пречистено масло се използва в козметиката и фармацията. Азалията също е отровна красавица.

Азалията също е отровна красавица.

Дори 1-2 семена

от рицин може

да убият дете

и домашен

любимец

За възрастен човек смъртоносни са токсините от 7-8 “бобчета”.  Опасната съставка в рициновите семена потиска белтъчния синтез в организма чрез свързване с клетъчните мембрани. Първите оплаквания приличат на хранително отравяне - силно повръщане, неудържима диария, гърчове. Отравянето бързо преминава в критична фаза с вътрешни кръвоизливи, бъбречна и сърдечна недостатъчност. Понякога не помага дори бързото започване на лечение.

Според химиците на Корнелския университет рициновите семена съдържат едно от най-отровните естествени вещества, познати на човека. Дори само излагането на прах от семената може да доведе до мускулни болки, кашлица, задух, алергии. Ангелският тромпет привлича и с красота, а и с аромат, но съдържа токсини.

Ангелският тромпет привлича и с красота, а и с аромат, но съдържа токсини.

Поразително красивите олеандри, без които не минава китен двор и големи тераси. Цветовете им са много примамливи за малките деца. Растението не издържа българската зима и през студените месеци се внасят в жилищата, където може да бъде харесано и от домашните любимци. Основната активна съставка са съединения, които влияят на сърцето и кръвообращението - гликозиди.

Всички части

на олеандъра

съдържат

сърдечни

гликозиди

олеандрин и нериин, които проявяват кардиотонична активност. Твърди се, че при чувствителни хора дори пчелен мед, събран от олеандрови масиви, причинява проблеми. За България това е само любопитен факт, рискът се ограничава до поглъщане на сок от цветовете и листата. За дете и домашен любимец може да е критично и едно листо. Сигнал за безпокойство са сънливост, забавен пулс, треперене.

Сходните по пищност на цветовете рододендрони и азалии също са отровни. Поглъщането на цвят или лист в случаите на лека токсикоза причинява колики и задух, при съвсем малки деца и животни или големи количества и липса на антидот терапия - парализа, кома и дори смърт.

Едно от най-зрелищните наскоро навлезли у нас растения е известно с красноречивото за формата на цветовете си название ангелски тромпет, но е отровен. Ботаническото му име е датурата или бругманзия. Във всички свои части съдържа скополамин, хиосцианин и атропин, които имат парализиращо и опияняващо действие.