В “Пирогов” спасиха 33-годишен мъж от Дом за медико-социални грижи във Видин, погълнал огромно спрямо ширината на хранопровода дървено яйце. Случаят е прецедент, както и довеждането му до успешна развръзка. 

Критичната ситуация събира екипа на началника на Отделението по гастроентерология д-р Камен Данов и специалисти от Клиниката по хирургия в сряда в 5 часа призори. „Не сме имали досега такъв случай. В световната медицинската литература има докладвани само няколко сходни. Благодарение на хибридната хирургическа намеса сега за пациента предстои кратък период на възстановяване на мястото, където е извършен разрезът, и засегната от чуждото тяло част на хранопровода, разказа в деня на интервенцията д-р Данов.

Ексклузивно за читателите на в. “24 часа” гастроентерологът обясни в какво се състои използваната рандеву техника. Предметът щял да причини разкъсване, но с помощта на насрещни ендоскопи през устата и през стомаха е премахнат елегантно.

- Д-р Данов, как е пациентът, който спасихте с нов щадящ метод след засядане на дървено яйце в хранопровода?

- Добре е и ако всичко върви според очакванията ни, вероятно ще го изпишем до края на седмицата. При нужда ще дадем терапия за извънболничния режим. Ако беше опериран класически обаче, при този труден случай с погълнат твърде голям предмет щяхме да обсъждаме изписване не по-рано от 10 дни след интервенцията.

- Имали ли сте подобни тежки случаи досега?

- Често приемаме пациенти, погълнали по погрешка или от невнимание чужди тела – от монети и батерии през кабърчета, безопасни игли и клечки за зъби до половин пържола или големи кости, но не сме имали пациент като този. И за света е рядкост добър изход при попадане на толкова голям дървен предмет в хранопровода. Състоянието е животозастрашаващо. Засядайки в горната трета на хранопровода – едно фино място, предметът може да го разкъса и заедно с това да причини инфекция в пространството между двата бели дроба, където се намира и сърцето.

- Как предотвратихте лош изход от инцидента?

- Пациентът е докаран в “Пирогов” от медико-социален дом. Колегите го приемат около 1 часа през нощта и установяват в хранопровода нещо, което е с над 3 сантиметра диаметър. Правят опит да го извадят през устата, влизайки със специален уред - ендоскоп, снабден с оптична система. Това само звучи елементарно, а е много рискова манипулация, тъй като през хранопровода минават безпрепятствено неща с диаметър под 2 см. С по-големи възниква опасност от перфориране на хранопровода. За да не се получи некроза, класиката в такива случаи е да се направи гръдна операция. Трябва да се действа в условия на спешност и колегите ми се обадиха, извикахме и хирурзи. За да не се отваря гръдният кош, решихме за така наречената рандеву техника.

- Рандеву от френската дума за среща ли идва? Какво представлява?

- Да, може да се преведе като среща. Това са два достъпа, независимо от органа, където се работи, и двамата оператора се срещат на проблемното място. В случая представлява съвременен щадящ метод, при който с помощта на хирургична интервенция се влиза в стомаха с втори ендоскоп. Прави се малък разрез на предната коремна стена и стомаха и се вкарва инструментът с оптичната система. Двата ендоскопа почти се срещат. Благодарение на техниката по време на изваждането имаме видимост на критичния участък в хранопровода и отгоре, над предмета, и отдолу – под него. Така установихме, че дървеното яйце има дупка по своята дължина. Случайността ни предоставяше възможност, която използвахме. Решихме да вкараме в “тунелчето” специален балон и да го раздуем максимално, така че да играе ролята на контра, и да имаме възможност да движим плавно предмета нагоре и надолу, за да го извадим оттам, откъдето беше влязъл – през устата. Завъртяхме яйцето енодоскопски, за да можем да пъхнем балона в дупката и да го контролираме. На кадъра от ендоскопа в едър план се вижда балонът с голямото червено яйце. СНИМКИ: АРХИВ НА Д-Р ДАНОВ

На кадъра от ендоскопа в едър план се вижда балонът с голямото червено яйце. СНИМКИ: АРХИВ НА Д-Р ДАНОВ

- Какво наричате балон?

- Представлява катетър – тръбичка, чийто край се раздува подобно на познатите от бита балони. Като вкараме катетъра в кухината и го разширим да запълни дупката плътно, на практика “държим” здраво предмета отвътре през сърцевината му и можем да го управляваме. А с рандеву техниката имахме поглед как най-щадящо да придвижваме яйцето нагоре и в същото време от долния ендоскоп да ревизираме състоянието на хранопровода след преминаването на предмета. Така във всеки момент сме наясно с реалното състояние на органа и при евентуален проблем можем да реагираме светкавично.

- Как?

- Като преминем незабавно към класическа хирургия. Но, слава Богу, не се наложи да сменим подхода и гръден хирург да продължи с отворена операция.

Внимателно с помощта на двата ендоскопа успяхме да изтеглим предмета и да огледаме обстойно критичния участък. На мястото, в което за продължително време беше стояло яйцето и разпъвало хранопровода, установихме некроза, която ще се лекува. За щастие, не е тежка и дълбока, така че очаквам пълно възстановяване. Големият успех е, че не се стигна до рязане и шиене на хранопровода, в гръдната кухина изобщо не е работено.

- За мъжа има ли други последици от инцидента ?

- Не. Разбира се, предстои и пълното заздравяване на разреза, посредством което хирурзите осъществиха съдействието на втори ендоскоп през стомаха. Благодарение на хибридния подход интервенцията беше много, много щадяща. Д-р Данов следи на монитора придвижването на яйцето.

Д-р Данов следи на монитора придвижването на яйцето.

- За първи път ли работите така с хирурзите?

- От месец правим с тях различни манипулации в рамките на хибридната хирургия, но такъв тип взаимодействие ни се случва за първи път предвид и уникалността на случая. Не е нещо рутинно като медицинска практика. Поглъщане на такива големи предмети е рядкост, по-често пациентите са деца и заседналите чужди тела са дребни и успяваме да ги извадим с класически методи и инструменти.

Хибридната хирургия е модел на работа, при който гастроентеролозите извършват нещо инвазивно под ехографски или ендоскопски контрол, а до тях е хирург. Целта е да се приложат максимално щадящи подходи. Ако в хода на провеждане интервенцията се окаже невъзможна, хирургът е в готовност веднага да премине към класическа операция. Хирургът е “застраховката” на гастроентеролога, а и на пациента, че ако процедурата не може да се осъществи по максимално щадящ начин, все пак остава традиционният вариант.

- От болницата съобщиха, че интервенцията срещу сряда е била изтощителна, колко продължи?

- Общо 6 часа, но пряко с изваждането на яйцето бяхме заети около 2 часа. Благодаря на колегите - бяхме двама гастроентеролози, двама хирурзи, анестезиолог, плюс медицинските сестри.

- Гастроентеролог – хирург не е единствената възможна хибридна комбинация, нали?

- О, да. По същия начин може да си сътрудничат в интерес на пациента невролози и неврохирурзи, рентгенолози с неврохирурзи, кардиолози със сърдечносъдови хирурзи. Колаборацията е възможна във всички специалности. Медицината вече се стреми да помага максимално щадящо на пациента – да направи максимално големи интервенции чрез минимални разрези и с елегантни техники. Има патологии, при които е невъзможно, но винаги когато е налице шанс, опитваме да действаме щадящо.

- Преди мъжа с яйцето кога за последно вадихте предмети от хранопровод?

- Засядането на чужди тела и храна изобщо не е изключение, всеки месец имаме по няколко случая. Парадоксалното е, че това не са само хора, които не са разбрали, че са погълнали нещо, попаднало по необичаен начин в храната им. Немалко са пациентите, които са се опитвали да глътнат огромни късове несдъвкана храна.