Мраморно се нарича месото от някои породи телета и свине при специално хранене. Във влакната на това месо има тънки слоеве сланина, подобни на цветните жилки в мраморния камък. При готвене тези жилки сланина се топят и месото става нежно и крехко.

"Мраморност" се постига при хранене на животното със зърно и при особени условия на отглеждане. Дажбите са с царевица и ечемик за период от 200-300 дни. През това време то е в клетка, почти не се движи и в резултат на това в мускулите му се образуват жилки тлъстина. Тъкмо от тях зависи вкусът на месото. Колкото повече са те, толкова по-нежен е стекът.

Има 3 вида мраморност: select (обикновено телешко), choice (подбрано телешко) и premium (висша степен).

Този вид месо е деликатес и търсенето му постоянно расте. Най-големите му ценители са жителите на мъничката държава Люксембург. Там с мраморно месо са заредени всички магазини и заведения и дори уличните сергии, и потреблението е смайващо. 

 Поданиците на велигия херцог на Люксембург са само неколкостотин хиляди, но нагъват месо, та се късат, както се казва. Великото херцогство е държавата с най-голямо потребеление на всякакво месо в света - на човек от населението се падат по 627 кг годишно. За сравнение - в най-бедните няколко държави и в религиозната Индия човек изяжда по едва 5 кг месо годишно.

Освен селекцията и специалното хранене за постигане на все по-фина мраморност производителите поят животните с мляко или бира. Някои ги държат на тъмно, други прилагат и вибромасажи под музикален съпровод.

Най-често мраморно е телешкото месо. Първо то се появи в Япония от породите тодзима за мъжко животно и вагиу за женско. Сега най-добрите породи за мраморно месо са ангус, херефордска, шорт хорн, вагиу както и млечните джърси и браунвих. Мраморно свинско се получава от породите унгарска мангалица и дюрок.