25°C   София
 

Как ще се живее след Ковид-19? Вече необратимо настъпиха твърде много и твърде дълбоки промени в обичайния доскоро начин на живот. Но всички те ни изглеждат временни - само докато мине пандемията. А след нея всеки се надява да си заживее постарому.

Не! Светът няма да се върне в състоянието си отпреди пандемията. Никога преди не е имало подобно връщане след масовите зарази в миналото, и сега няма да има. Хората ще заживеят другояче и вече се оформят футуристичните концепции за това. Една от най-новите възниква в Люксембург - финансовия център на Европейския съюз. Нейният автор е британски банкер и върл противник на Брекзит. Той вече материализира своята визия във формата на фирма. Това всъщност е голямо социално начинание, но на професионалния му жаргон това е холдинг от свързани предприятия за инвестиции, финансиране, стартиращи бизнеси, обучение и др. 

Клайв Мън е убеден, че възникващият нов свят ще бъде свят на все по-тясното взаимодействие и сътрудничество между хората. Тяхната цел ще е да гарантират човешкото здраве срещу напасти като коронавируса, но те ще се разпростират и в други сфери извън здравеопазването и медицината - а именно екология, бизнес и финанси.   

"Вярвам, че Люксембург сега вече е готов за тази концепция. Както и Европейският съюз. Всеки ден новите заразени в него са десетки хиляди, появяват се още варианти на вируса. Затова ни е трудно да си представим бъдещето светло и незамъглено от тежкото настояще. Но пандемията вече отстъпва и всеки момент ваксините и другите оръжия срещу Ковид-19 ще я оставят зад гърба ни", казва Мън. 

"Е, докато сме на прага, да затворим очи за 5 минути и да си представим какво предстои. Веднага виждаме, че в обществото настъпват промени, и то завинаги, които съответстват по мащаб на опустошенията от пандемията. Ще мине, разбира се, още време, необходимо за връщането ни към нормалността. Но самата "нормалност" ще бъде различна", добавя той в публикация през май 2021 г. в електроното издание Chronicle.lu

Задругата MUNNFTSE възниква като продължение на организацията MFTSE Affairs SA от 2016 г., но с разклонения към нови сфери като социална икономика, екологични финанси и др. Това е нещо средно между търговско дружество и кооперация - често срещан вид организация в Западна Европа.

Мън се посвещава на изграждането й, след като завършва кариерата си в банковата сфера и като IT консултант. Той казва и че заради различния и новаторски подход към тези сфери абревиатурата трябва да се чете като Моето Убеждение в Необратимата Насоченост на Финансите към Социалния и Екологичен начин на живот. Лесно се вижда, че е вградил името си в нея - знак за искрена отдаденост.

В планирането и управлението на групата заляга етичният принцип, че всяка инвестиция трябва да е диверсифицирана; еко-логична; устойчива; данъчно оптимизирана; печеливша; новаторска; отговорна; споделена.

Тук бият на очи две от изискванията - "еко - логична" и "споделена", тъй като акцентът за новаторство е върху тях. Според първото влагането на всеки лев трябва да е логически обвързано с опазването на природата. Според второто - приходът от всяко вложение трябва винаги да се споделя с другите участници в кооператива. 

Всичко това може да се прочете на сайта https://munnftse.eu

Мън е сформирал голяма група от професионалисти в други сфери, които имат обща визия както за края на пандемията, така и за живота след нея. "Това ще е събуждане от кошмар и будилникът сме ние. Ще заживеем не "по-близо до природата" - това е клише! Ще сме потопени изцяло в нея отново, и то благодарение на дигиталната революция. Благодарение на пандемията нейните плодове узряха пред очите ни - обучението онлайн, телемедицината, електронното здравеопазване и др. Но най-вече екипната работа на много хора, които са пространствено раздалечени. Всичко това ще остане завинаги в живота ни", казва Мън.

Групата развива 12 проекта под общо название "Свят на действието". Те са концептуално основани на задочни екипи, но сред тях има и за градинарство, здравословни практики, съвместно ползване на автомобили, йога, стопанисване на имоти и т.н. За всеки от тях отговарят еколог и социален консултант.  Първият вече е задействан в най-луксозната търговска зона на столицата Люксембург. Втори ще отвори врати скоро в предградието Льоделунге. Те обслужват сплотена общност от местни хора, но не комуна, които се събират, за да работят заедно, да се обучават съвместно, да се забавляват с градинска работа, йога и др., без обаче да са колектив.

Аналогични проекти са в ход на площад "Париж" в самия център на Великото херцогство, в град Еш сюр Алзет и на още две места в Самьоан във Френските Алпи близо до Женева.

За включване в някоя от тези групи се изисква само еднократна покупка на акция за 10 евро или просто да се включиш в сайта https://munnftse.eu  като член, като последовател, като автор или просто като симпатизант. ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

От какво е бил болен Ленин

Правят му секретна аутопсия в дачата в Горки От януари 1921 г. Ленин се оплаква от главоболие и...

Почина д-р Димитър Марков, спасил хиляди от ампутация

Последната молба към колегите му е да се грижат за дъщеря му и да я обучат за съдов хирург Съдовият...

Палачът на Романови умира от спукана язва

През нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г. в мазето на Ипатиевия дом в Екатерининбург са убити последният...

Окуцяване от диабет

Със слаб ток притъпяват болката Диабетната невропатия е сериозно усложнение на захарната болест. С...

Как се познава менингитът

Менингитът е много коварна болест. Сутринта нищо ти няма, а надвечер си вече в кома в реанимацията....

Ако те боли глава, нямаш диабет

При хронична мигрена рискът от диабет от втори тип спада с около една трета, но това важи само за...

3 правила за дълголетие - добра храна, движение и секс

Правило №1 - Наслаждавайте се на любовта Медици, които изучават дълголетието, редовно изтъкват...

Нова мода - биохакинг

Целта е да си по-дълго млад и здрав Преди години Сергей Фаге пише статията "Аз съм на 32 г. и...

Британец реорганизира живота след Ковид-19

Как ще се живее след Ковид-19? Вече необратимо настъпиха твърде много и твърде дълбоки промени в...