Млякото вдига пяна при т.нар. пастьоризиране (варене до 80 градуса, но без кипване). Пяната се образува заради белтъчините и мазнините в млякото. Те определят текстурата и вкуса й. Каймакът е слегнала се пяна във вече свареното мляко.

Обезмасленото мляко изобщо не вдига пяна или пък тя е съвсем малко, суха е и по-плътна. При пълномасленото мляко съответно пяната е повече.

Доколко млякото е прясно, не може да се отгатне по пяната му, нито по каймака. Това е така, защото млякото се разваля от бактериите, които се развиват в него. Срещу тях в млякото се добавят антибиотици. Има и други способи за защита от бактерии. Все повече опаковки за мляко вече се правят с допълнителни слоеве полиетилен. Традиционната кутия "тетрапак" има два такива вътрешни слоя. Те възпрепятстват развитието на бактерии.

Ако производителят реши, може да вложи в кутията с мляко и антибактериални добавки, например съединения на среброто. Така обаче се повишава цената, затова го правят само при луксозните асортименти млека с кратък срок на годност.

Най-добрата и най-безвредна опаковка за прясното мляко е стъклената - шише или буркан. Тя е обаче за мляко, което ще консумирате вкъщи в близко време. Ако ще вземате мляко за пътуване или за по-дълго съхраняване, нека да е в картонена или пластмасова опаковка.