22°C   София
 

Високото кръвно е резултат от много фактори. Средтях са и удобствата в живота и пристрастяването към вкуса на преработената храна. Колкото повече техника ползва и по-уреден е битът му, толково повече човек се обездвижва. И колкото по-малко време има да приготвя храна само с една кулинарна техника (само варене, печене, сотиране и т.н.), толкова повече затлъстява. Но заедно с тези врагове на сърдечносъдовото здраве в същите дебри се крият и способите за обезвреждането им.

Според нови проучвания умереното движение е по-добро за здравето от изтощаващите тренировки. А сред храните има такива, които не добавят тегло, а по естествен път понижават кръвното. Но е грешка да се гледа на тях като на терапия. Те са допълващ елемент, ако лекарят го смята за уместен.

Червено цвекло

За вас нитратите са дяволът в зеленчуците? Всъщност те са добри за кръвоносните съдове - разширяват ги и налягането в тях спада след 1-2, максимум 3 часа. Сходен ефект има и вареният зеленчук. Прибавено към солени храни, цвеклото намалява вредата от прекомерния натрий.

Червеното цвекло е неподходящо за хора, предразположени към камъни в бъбреците, и при стомашни проблеми. Друго предупреждение: не се започва с цяла чаша. Най-добре да е с равни части сок от ябълка и/или лимон и вода. Ако ще е чисто - започва се с 50 милилитра.

Нитратите в растителните храни влияят върху здравето донесоха през 1998 г. Нобеловата награда - за откритието, че азотният окис е сигнална молекула за сърцето и съдовете и може да сваля кръвното. А нитратите действат като негов предшественик.

Хранителните добавки с нитрати обаче не заменят всички предимства на яденето на плодове и зеленчуци в средиземноморската дието или в  Диетичните подходи за спиране на хипертонията, известни като DASH.

Нар

Сокът от нар така бързо понижава кръвното, че хирурзи го забраняват на пациентите си преди операция. Полезни в него са полифенолите - неутрализиращи радикалите вещества. Те намаляват образуваните плаки и клетъчните възпаления по вътрешната повърхност на кръвоносния съд. Поддържат еластичността му и той понася колебанията на налягането. Нарът потиска активността на серумния ангиотензин конвертиращ ензим и по различни механизми сваля стойностите и на “долното”, и на “горното” кръвно.

Редовно ядене на нар увеличава риска за хора с ниско кръвно то да се понижи още повече. Съчетан с лекарства за хипертония, той усилва действието им. Хората с растителни алергии са по-чувствителни към нара.

Чесън

Чесънът ефективн намалява кръвното налягане при хора с хипертония подобно на стандартните средства за това. Въздействието се дължи на вещества, които намаляват холестерола и калцирането на артериите, като “разреждат” кръвта. Така намаляват риска от слепване на тромбоцитите и образуване на тромби. Това качество на чесъна го нарежда сред храните, препоръчвани и  в пандемията. Но и той е забранен преди операции.

Шоколадът

Ако шоколадът регулираше кръвното, това би било добра новина за много хора. Но класическият млечен шоколад не може. Черният има лек понижаващ кръвното ефект. С ядене за 2 до 12 седмици на няколко блокчета натуралният шоколад кръвното се сваля леко заради какаовите флаваноиди. Те отпускат кръвоносните съдове.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...