Пациенти са отслабнали с над 15 кг за 68 седмици

Препарат за лечение на диабет се оказва изключително ефективен за отслабване, като потиска апетита. Лекари го нарекоха светия граал на борбата със свръхкилограмите.

Във формата на инжекция семаглутид (semaglutide) е помогнал на пациенти от експериментална група да свалят повече от 15 кг за малко над година, съобщи британската преса.

Лекарството, продавано под имената Ozempic и Rybelsus, е изпробвано върху 2000 пациенти по света. То отдавна е на пазара за лечение на диабет тип 2. Нови изследвания с участието на експерти от Университетския колеж в Лондон обаче доказаха, че медикаментът потиска апетита, като регулира системите в мозъка, които го управляват и

съобщават на

организма, че е сит,

пишат лондонските издания “Дейли мейл” и “Мирър”. Така се намалява и приемът на калории.

Очаква се до края на годината здравните власти във Великобритания и САЩ да одобрят семаглутида и в новата му роля – за лечение на затлъстяване.

“Откритието е революция в борбата с наднорменото тегло. За първи път затлъстели хора могат да постигнат с медицински препарат това, което

досега е било възможно

само чрез операция

за премахване на сланините”,

казва проф. Стивън О’Рахъли от британския изследователски екип.

Според него терапията ще сложи край на проблема със свръхтеглото, придобил на Острова тревожни размери.

С медикамента от затлъстяване са лекувани хора от експериментална група със среден индекс на телесната маса 38. Една трета от тях са свалили една пета от теглото си. Над 70 процента са отслабнали с поне 1/10, съобщават изследователите.

Доброволци, приемали лекарството всяка седмица, са се простили средно с 15,3 кг за 68 седмици. Те са получавали по

една подкожна

инжекция с 2,4 мг

семаглутид седмично

За диабетици тип 2 обичайната доза е 1 милиграм.

“Доказахме, че лекарството е много ефективно като агент за отслабване. То има някои странични ефекти, но те са познати, предвидими, обратими и не са сериозни, за да предизвикат тревога”, казва проф. О’Рахъли.

Много други препарати за отслабване са отхвърлени, защото са се оказали неефективни или са имали опасни последици за здравето, допълва той.

Според изследователския екип, освен че води до отслабване, семаглутидът

намалява рисковите

фактори за

сърдечни болести

и диабет като натрупване на коремни и кръвни мазнини, висока захар, кръвно налягане и др.

Ръководителят на изследването, наречено STEP 1, проф. Рейчъл Батрам от Университетския колеж в Лондон, също обяви метода за пробив в борбата със затлъстяването. Той твърди, че “никой друг медикамент не сваля теглото до такива нива”.

Освен семаглутид всеки месец пациентите са получавали съвети от специалист какъв режим на живот да следват. Снабдени са с гири за упражнения и везни за продуктите, които поемат, за да следят как се променят хранителните им навици.  Сара Вайн преди и след терапията

Сара Вайн преди и след терапията
 

Заради проблеми с щитовидната жлеза британката Сара Вайн се бори с наднормено тегло от десетилетия. Тя е тежала 102 кг, получила хипертония и била на път на развие диабет тип 2. Признава пред в. “Дейли мейл”:

“Чувствах се и

изглеждах ужасно”

От близо година Сара е на инжекции семаглутид, при това в доза 1 мг, а не 2,4 мг. Вече не изпитва вълчи глад и яде всичко, но в количества, наполовина от предишните. Препаратът потиска големия ѝ апетит. Сега поддържа постоянно тегло 75 кг.

“Терапията промени живота ми. Кръвното ми се нормализира, кръвната захар спадна, кожата ми стана по-свежа и вече не мразя жената, която виждам в огледалото”, казва тя.