8°C   София
 

Италиански професор обяснява научно как се влюбват двата пола

Мъжете се влюбват с очите, а жените с ушите. Това доказва италианският професор по ендокринология и медицинска сексология Емануеле Янини.

Преподавателят от римския университет “Тор Вергата” публикува тези дни в Италия новата си книга “Мъжете, които се харесват на жените. Научните отговори на мистерията на прелъстяването и на любовта”.

Кой мъж

се харесва

най-много

на жените?

Проф. Янини обяснява научно кои са характеристиките му. “От клиничните изследвания върху мъжа стигам до извода, че той е доста по-семпъл в динамиката на влюбването си в жената, защото го прави чрез очите. Жената пък се влюбва чрез ушите. Тя има нужда от историята на мъжа, от разказа за него, защото трябва да знае в кого точно се влюбва. Това е основната разлика между Венера и Марс.

Жените са привлечени най-вече от онези мъже, които са алтруисти, които ги разсмиват, които са вежливи, но без да прекаляват, защото когато са прекалено любезни, и това не е добре”, казва професорът пред италианския радиоводещ Фабио Воло.

Според психологията, изследваща еволюцията в поведението ни, жените са се променили на базата на два модела – “прeди” и “след” , твърди Янини.

Моделът “преди” включва онези жени, които са заинтересовани от мъжки характеристики, свързани с репродукцията на човешкия род, мъжествеността, силата, хубостта, гена, със зачеването на дете. Тези качества водят до евентуални рискове, защото са свързани с необходимостта от компромиси с верността и честността на мъжа. Така че те докарват и негативни аспекти във връзката.

Жените от типа “след” пък са заинтересовани от пострепродуктивните характеристики - верността, грижовността, закрилата, и затова компромисите, които трябва да направят, не са свързани със сексапила на мъжа. Мадам Бовари например прави избор от типа “след”, когато се омъжва за верен и фантастичен мъж, който същевременно е и много скучен. Затова

след брака

си търси

любовници,

изразители на характеристиките от типа “преди”.

Интересното е, че всички жени се опитват да имат и двете неща, т.е. да имат мъже и с първите, и с вторите характеристики. Има обаче едно-единствено място, където те може да се намерят, и то е в приказките, а подобни мъже се наричат принцове, казва Янини.

Той обяснява и какви са разликите между

трите типа мъже

– Казанова, Дон

Жуан и Одисей

Мъжете, които се харесват на жените, са Казанова - онези, които се влюбват в жените. Мъжете от типа Дон Жуан ги мразят, защото ги превръщат в бройки. А типът Одисей пък не се слави с вярност. 

COVID-19 доведе до разкриването на картите в много двойки, посочва италианският професор. От една страна, пандемията показа на много двойки, че опората на връзката им се намира в леглото. Други пък изчакаха края на локдауна, за да забият ножа в гърдите на партньора си и да избягат с любовника.

Според италианския професор мускулната маса на мъжа може да пoслужи като рекламен плакат към жената с мото “Аз мога да те защитавам”, но в същото време това не е гаранция, че този мъж не е заразен със СПИН или COVID.

Mъжът, от когото се интересуват най-много жените, трябва да притежава дълбочина на сцената, на която да се движи триизмерно. Той трябва не само да се харесва физически, но и

да умее да

слуша и да

разказва

Един от най-големите италиански писатели Габриеле д’Анунцио (1863-1938) е бил нисък и плешив и въпреки това в него са били влюбени най-красивите и известни жени от онова време.

Мъжете много често надценяват женското внимание към тяхната външност. Според много изследвания определени физически детайли у мъжа са предмет на конкуренция или завист у останалите представители на силния пол, но не интересуват кой знае колко жените.

Авторът поддържа идеята, че най-харесвани от жените са онези мъже, които са в състояние да ги съпътстват в процеса им на утвърждаване и еманципация, а не само да ги защитават и да се грижат за тях. Модел на този тип мъж например е Джордж Клуни – той е прелъстителен и мъжествен, но в същото време е и човек, който изслушва. Не се страхува от собствената си “женственост” в този смисъл именно защото е уверен в мъжествеността си.

За разлика от мъжете, от жената прелъстителка не се изисква качеството триизмерност. Тя може да прелъсти и когато е “двуизмерна”, защото мъжете се влюбват с очите си.

Според проф. Янини

да бъдеш

влюбен освен

всичко друго

означава и да

подсилваш

имунната си система,

което е изключително важно в периода на COVID. Хормоните на влюбения човек играят голяма роля в химията на любовта, както и в случаите, когато изпитваме тревожност, притеснение, омраза. Депресията потиска имунната система. Влюбването е много добър начин да устоиш на коронавируса.

Oсвен всичко друго, пандемията се оказа и своеобразна игра на това кого ще изхвърлиш от кулата. “Избрахме кого от приятелите си да запазим и кого да изхвърлим от кулата”, казва италианският професор.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...