Кулинарното любопитство е изгаряща страст. В случая - буквално. Сравнително новата мода да се приготвят чътни и конфитюри от люти чушки има голяма фейсбук група състрадателни привърженици.

Апелът "Помагайте! Рязах и варих 1 кг люти чушки на сладко, ръцете ми горят, болката не се търпи!" бе последван от десетки съвети. Уви, с ефект близък до нулата.

От реакциите на солидарната група стана ясно, че много млади жени са стигали до лекар. От разказите им се оформят 3 най-чести сценария за финал на срещата с лютото:

- Не е болка за умиране, ще мине;

- Няма какво да се направи;

- Алергична си, слагай мазило.

Всички изтъкват за успокоение, че лютото е външен лек за артрити и невропатии и че на негова основа има дори фармацевтични продукти.

Усещането за изгаряне и болка от лютото се дължи на капсаицина.

"Смайващ феномен на феноловото съединение капсаицин са двата му противоположни ефекта. То причинява болка и сенсибилизация (повишава чувствителността) на нервите на периферната и на централната нервна система. Но може да доведе и до десенсибилизация. Приложен локално и подкожно, капсаицинът предизвиква забележителен набор от сензорни промени, сред които продължителна болка, термична и механична свръхчувствителност", се казва в проучване на Университетския колеж в Лондон. Т.е. капсаицинът хем причинява болка, хем я притъпява.

Лекарите са прави, че тя не е опасна. Капсаицинът активира рецептори за болка, но не уврежда. Обяснението е, че невроните пращат сигнал за топлина до мозъка, макар да няма изгаряне. Капсаицинът не причинява увреждане, а само го имитира, като се свързва с ванилоидните рецептори, които регистрират топлинни травми.

Дискомфортът продължава часове, но няма последици. В научната литература обаче се казва, че прилагането на капсаицин за дълги периоди износва невроните. Хора, които ползват мазила с тази съставка, споделят, че с времето чувствителността им за болка намалява.

А неопитният кулинар има чувството, че кожата му ще падне. "От време на време поглеждах, за да проверя дали не ми се оголват костите", казва една такава кулинарка.

"Подходът в общия случай е да се овладеят симптомите с охлаждане, болкоуспокояващи средства и кортикостероид за намазване. Но е ясно, че най-добре е да не се стига до лечение. При работа с дразнещи вещества трябва да се ползват ръкавици", казва доц. Любомир Киров, национален консултант по обща медицина.

Вода от чешмата не облекчава, тъй като капсаицинът не се разтваря във вода. Само чрез охлаждане настъпва временно облекчение. По същия механизъм действат компрес с лед в кърпа или обливане с много студена течност. Неудобството е, че траят само по време на въздействието.

В интернет се дават идеи подлютените ръце да се третират със слаби киселини като оцет или сок от лимон. Защото "проклетото вещество има алкален характер и киселините му действат неутрализиращо".

В САЩ съветват за справяне с болката първо ръцете да се измият с препарат за чинии и топла вода, а после да се накиснат за четвърт час в растително масло. Логиката е, че капсаицинът е мастноразтворим и олиото го абсорбира и разтваря.

По-малко ефективен, но все пак действащ вариант е ваничка със студено пълномаслено мляко или сметана. Те по-слабо разтварят лютата съставка, но пък съдържат казеин (вид млечен белтък). Той действа като детергент, разграждащ капсаицина. Не бива обаче да се допуска пожарът да се пренесе в очите и по половите органи. Това може да стане при махане на контактни лещи с подлютени ръце, бърсане на сълзи, ходене до тоалетна.

Д-р Рита Джейкъбсън казва, че подлютеният човек трябва да овладее инстинктивното желание да се измие. "Водата ще разнесе капсаицина на по-голяма площ и болката ще се влоши." Според нея олютяването в устата бързо минава от жабурене с олио.

"Човек може безопасно да обработва с голи ръце люти чушки, но преди това обилно да се намаже с растително масло. Когато приключи, изтрива олиото с хартиена кърпа и се измива със силен сапун. Имайте предвид, че усещането за изгаряне се усилва от висока температура - например, като се взема топъл душ или се пие гореща напитка. Студеното го намалява", пише д-р Джейкъбсън.

В същия дух са и съветите от производители на люти спрейове за самозащита. Те ги дават, защото се случва човек да се самонапръска. Тогава освен маслена баня се препоръчва и миене на ръцете със спирт или ракия, от които се очаква да разтворят капсаицина.