26°C   София
 

Намираме се във времена на пандемия и страх, във времена на несигурност – емоционална и икономическа. Не смеем да погледнем напред, защото наистина не можем да предвидим какво ни очаква. Застанали сме в ступор, без мисъл за бъдещето, единствено с ясната представа, че то не ни принадлежи. Страхът за собственото ни здраве и за това на близките ни все пак е основополагащият – онзи, който определя поведението, настроението и ежедневието ни; онзи, който кове, съзнателно или не, нашите мисли.

Очакват се нови щамове на Covid-19, тепърва се очакват сезонните грипове, а положението с ваксините е все още крайно неясно, а и няма достатъчно бройки. Въпросът е можем ли да бъдем подготвени и да се спасим от собствените си страхове. Може би има решение, ако се доверим на природата, на тази, която ни е спасявала стотици години и която със сигурност ще ни остане вярна винаги и въпреки всичко.

Билката артемизия ануа, известна у нас като сладък пелин, е популярна със своите свойства на противопаразитна и противовирусна билка повече от 2000 години. Научни изследвания показват, че билката в действителност притежава противопаразитно, противовирусно, имунорегулиращо, противовъзпалително и антиоксидантно действие. По време на голямата епидемия на SARS-CoV през 2002-2003 година в Китай се прави проучване* със 103–ма пациенти, от които 77 са идентифицирани като тежки случаи, а 29 са приети в интензивното отделение. Давани са им различни билкови продукти, от които Artemisia annua показва най-добри резултати. Общо 96 пациенти (93,2%) са излекувани. Резултатът дава силна подкрепа за използването на A. annua за лечение на SARS-CoV инфекциозни заболявания. Неслучайно през 2015 година Нобелова награда за физиология и медицина се присъжда на доктор Юю Tу за работата ѝ върху сладкия пелин и неговото приложение при лечение на малария и треска, както и използването му като антипаразитно средство. Нещо повече – при изследване на антивирусната активност на билката се оказва, че билката има много силно регулиращо действие при продукцията на провъзпалителните цитокини. Това е търсен ефект при вируси като COVID-19, които предизвикват явлението “цитокинова буря”. Всичко това дава основание на СЗО** през май 2020 година да препоръча за допълнителни изследвания билката Artemisia annua и да счита, че тя е ефективна в борбата срещу COVID-19.

Билката Lonicera japonica е една от най-старите медицински билки, позната от векове като традиционно средство при простудни заболявания, настинка и грип. Неслучайно Lonicera japonica (японски нокът) носи името „вирусологичен пеницилин“.*** Тя е обявена за единственото по рода си растение, което успява директно да таргетира вирус и ефективно да потиска вирусна инфекция. През май 2020 година се провежда мащабно проучване**** в университета в Майнц. За проучването е използван един от най-мощните суперкомпютри в света - MOGON II, от университета Йоханес Гутенберг в Майнц (JGU). Той прави обширни изчисления, като стимулира начина, по който около 42 000 различни вещества се свързват с определени протеини на SARS-CoV-2 и по този начин инхибират проникването на вируса в човешкото тяло и неговото размножаване. Използвайки суперкомпютъра MOGON II, изследователите правят над 30 милиарда единични изчисления в рамките на два месеца. Според изследователите билката Lonicera japonica се отличава изключително силно със своите действия и може също да се счита за силен кандидат срещу COVID-19. Това категорично заключават учените от Университета в Майнц.

Джинджифилът има много дълга история в традиционната медицина. Научни изследвания потвърждават неговия противовъзпалителен, антибактериален, съдоразширяващ и антитромботичен ефект. Екстрактът от джинджифил изявява своята противовъзпалителна дейност чрез възпиране на възпалителни цитокини. Изследвания доказват, че джинджифилът ефективно блокира прилепването на самия вирус към лигавицата, като възпира образуването на вирусна плака по респираторния тракт и възпрепятства нахлуването на вируса по-дълбоко по дихателните пътища.

Джинджифилът притежава и антитромботично*****действие, потвърдено с изследвания.

ViruFor е специална формула от висококачествени екстракти от Artemisia annua (сладък пелин), Lonicera japonica (японски нокът) и Zingiber officinale (джинджифил), която не само допринася за нормален имунен отговор, но и стимулира естествената противовирусна защита на организма. ViruFor (ВируФор) влияе на организма без свръхстимулация на цитокините.

Всеки екстракт във ViruFor е специално селектиран по параметри, които са най-добре обосновани в клинични проучвания.

ВируФор може да закупите от аптеките или онлайн на https://botanic.cc/products/virufor/.

*Clinical observation on 103 patients of severe acute respiratory syndrome treated by integrative traditional Chinese and Western Medicine, Lin Lin et al.

**https://www.afro.who.int/news/who-supports-scientifically-proven-traditional-medicine?gclid=CjwKCAiA-_L9BRBQEiwA-bm5fm_cEsTvJvxVhzokgQwTJ9QoXLJaJYMcS94Jz_Wcpgk7NVTSemL4hRoCCjIQAvD_BwE

*** ‘Virological penicillin’: Plant MIR2911 directly targets influenza A viruses, Nanjing University School of life Sciences

****Researchers identify potential active substances against coronavirus by running supercomputer simulations ,Drugs used for curing hepatitis C might also help against Covid-19 / World Health Organization publishes paper presented by researchers from Mainz University

*****Effect of ginger on platelet aggregation in man, S K Verma, J Singh, R Khamesra, A BordiaНаправиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...