Живеещите в еднофамилни къщи са най-защитени от инфаркти и инсулти, установи първото по рода си изследване на физиологичните последици за човека от избора му на жилище. То е дело на учени от университета в Есекс, писа в. "Дейли телеграф".

Според екипа обитателите на апартаменти, на сгради на калкан и на многофамилни кооперации имат в кръвта си по-високи нива на вещество, синтезирано при възпаления и в ситуации на стрес. То се нарича С-реактивен белтък и е причинител на болести като ангина, съдечна недостатъчност, инфаркт и инсулт.

Екипът от Есекс е проучил 10 000 души с различни типове жилища и е установил над два пъти по-високи нива на С-реактивния белтък в кръвта на обитателите на апартаменти в сравнение с живеещите в къщи. Освен това живеещите в собствено жилище, все едно какво и дори ипотекирано, имат по ниски нива на този белтък в сравнение с живеещите под наем.

Обяснението на учените е, че нивото на вредния белтък се вдига при хора, които не намират дома си за достатъчно уютен и топъл. Разликите в нивата на белтъка са налице независимо от пол, местоживеене, наличие на хронични болести и други фактори като безработица, пушене и пиене на алкохол.

"Най-вероятно наличието на градина или на озеленено пространство отчасти обяснява нашите резултати. Друг влияещ фактор е чувството, че си самостоятелен и че контролът е в твои ръце. Там, където контролът ти се изплъзва, усещането за собствена сигурност се губи и от това човек изпада в хроничен стрес, влошаващ здравето му", пишат учените.