Развенчани са 3 упорити мита за рака на гърдата

Много упорити са слуховете за това какво причинява рака на гърдата. Научните доказателства или опроверженията им обаче далеч не са в такова изобилие, пише в. "Гардиън".

Защо е така? Защото плашещата диагноза "рак на гърдата" зависи от твърде много рискови фактори, а някои от тях (гените, възрастта, полът) не са въпрос на личен избор и са извън контрола на човека. Като добавим и факта, че жените са по-емоционални, около рака на гърдата се създава атмосфера, в която митовете избуяват. Те се раждат от идеята, че има нещо много просто, чрез което човек може да се предпази от болестта. Най-разпространени са следните 3 мита:

Сутиенът ти те убива

Според този мит носенето на сутиен причинява рак на гърдата. Той се появи през 1995 г., когато Сидни Сингър и Сома Грисмайър издават книгата "Смъртоносните дрехи". В нея те твърдят, че има връзка между рака и носенето на сутиен. Миналата година този мит бе съживен от статия на някакъв алтернативен медик, появила се на уебстраницата на актрисата Гуинет Полтроу. Общото между авторите на книгата и на статията е, че никой от тях не е изследовател на рака или лекар.

"Изследването" на Сингър и Грисмайлър нито е рецензирано от медицински експерти, нито е представено в авторитетно научно списание, каквото е правилото за добросъвестни научни занимания. В момента из туитър броди съкратена версия на тяхната теория, според която след анкета с над 4000 американки авторите са установили, че при жените без сутиен рискът да развият рак на гърдата е "1 на 168". За сравнение "този риск е 3 на 4 за жените, които носят сутиен по 24 часа в денонощието".

Обяснението на авторите е, че сутиените блокират движението на лимфната течност и това води до задържане на "токсини" в млечните жлези.

Думата "токсини" е сигнална за псевдонаука и за шарлатанство. Но и без нея е крайно невероятно лимфата да бъде хваната в капан от бельото, тъй като нейният поток не следва тази посока. А и ако сутиенът е по мярка, той предпазва сухожилията на гърдата от разтягане.

Книгата "Смъртоносни дрехи" бе критикувана от учени, задето не взема под внимание доказаните рискови фактори за рак на гърдата. Най-вече затлъстяването, което принуждава жените да носят постоянно сутиен.

Голямо проучване от 2014 г. на авторитетния център за изследване на рака "Фред Хътчинсън" в Сиатъл установи, че носенето на сутиен няма никакво отношение към риска от рак на гърдата. Други институции, изтъквали, че липсват доказателства за вредата от носенето на сутиен, са Британският институт за изследване на рака, Американското дружество за борба с рака, Здравният институт на САЩ и много други.

Според американския гинеколог д-р Дженифър Гюнтер този мит е "жесток", защото плаши жените. Жесток е и защото кара онези от тях, които имат рак на гърдата, да се самообвиняват за него. В заключение съветът на в. "Гардиън" е: Ако сутиенът ви стяга, не се паникьосвайте, че имате тумор в гърдата, а идете в магазина и си премерете нов сутиен.

Потни мишници или здрави гърди?

Митът, че антиперспирантите (средства срещу изпотяване) причиняват рак на гърдата, се ражда от твърдението, че заради тях "токсините" се задържат в кожата под мишниците, а иначе биха се изпарили заедно с потта. Втората важна съставка на същия мит е, че алуминиевите соли от дезодорантите и антиперспирантите, които блокират потните жлези, се абсорбират през кожата и причиняват рак.

Този мит тръгна от един имейл и предизвика толкова бърз хаос в световната мрежа, че спешните телефони бяха блокирани от разтревожени хора.

Почти цялото количество вредни субстанции в човешкото тяло се изхвърля навън чрез черния дроб и бъбреците (заради което човек е жаден, когато е махмурлия), а не чрез потта под мишниците. Почти всички проучвания, в които се твърди, че антиперспирантите причиняват рак, са дело на една и съща лаборатория. Д-р Филипа Дарбре е единствената посочена като техен автор.

Едно от тези проучвания твърди, че е открит алуминий в тъканта на млечната жлеза при жени с тумори в нея. Оказва се обаче, че авторката не е сравнила тази тъкан с тъканите на здрави жени, за да види дали и в тях няма алуминий. А това означава, че твърдението за алуминия като фактор за рака е чиста спекулация.

Проучване от 2002 г. на Центъра за изследване на рака в САЩ с 1606 участнички не откри никаква връзка между употребата на средства срещу потене и рака. Друго проучване от 2006 г. прави сравнение между жени с рак на гърдата и здрави жени. То установи, че 82% от здравите използват дезодоранти против потене, а от болните така правят само 52%. Това категорично оборва тезата, че дезодорантите под мишницата повишават риска от рак.

Лъчението при мамография причинява рак

Ранното откриване на рака на гърдата намалява с цели 25% смъртността от него. Това прави особено вреден и опасен мита, че самото изследване на гърдата чрез мамография причинява рак в нея или води до разсейване на тумора. Сред медиците има консенсус, че ползите от мамограмите далеч надхвърлят какъвто и да е риск за здравето от тях.

Ако се прави веднъж годишно за 20 минути, при мамографията се поема съвсем мъничка доза радиация. Тя е по-малко, отколкото при рентгенова снимка на гръдния кош и изобщо не повишава риска да се развие рак.

А процесът на образуване на метастази, при който раковите клетки се откъсват от първичния тумор и образуват вторични тумори в други части на тялото, е много сложен биологичен процес и не може да бъде причинен от стискане на тумора.

Мамографиите плашат заради възможността да открият вече наличен тумор. Но мантрата, че ранното откриване спасява живота, си остава истинна. Тъкмо то е една от причините в наши дни 8 от 10 жени с рак на гърдата да го побеждават.