Много рядка странична реакция - при 3-ма от 15 184 ваксинирани срещу COVID в клиничното проучване на препарата на “Модерна”, предизвика вълнение сред дерматолозите, естетичните хирурзи и техните пациенти.

При оповестяването на условното разрешение за употреба Агенцията по храните и лекарствата на САЩ съобщи, че компанията е докладвала два случая на локализирано подуване на лицето в областта на поставени филъри и един случай на оток на устните.

Реакциите се появили в първите два дни след ваксинацията и не са наблюдавани в контролната група на плацебо.

Засегнатите са жени от 29 до 51 г. Жената с оток на устните е съобщила, че вече е имала същата реакция и след грипна ваксина.

По данни на “Модерна” случаите са овладени със стероиди и/или антиалергични средства и нямат трайни последици.

Но въпросът възможни ли са рискове от ваксиниране, които може да се отдадат на взаимодействие с подмладяващите пълнители, се превърна в най-често задаван в практиката на кожните лекари и естетичните хирурзи, включително у нас.

По този повод американските медицински общности по дерматология и по хирургия издадоха насоки за своите членове. В тях се напомня, че за всички хора важи правилото да бъдат наблюдавани за алергични или други нежелания прояви при ваксинация и да е осигурена възможност за незабавна медицинска помощ. Но се обобщава, че хора с дермални филъри не трябва да бъдат обезсърчавани или изключвани от получаване на ваксини от който и да е вид. По същия начин вече ваксинираните не трябва да бъдат възпрепятствани за поставянето на филъри в бъдеще.

Естетичните хирурзи обаче напомнят, че подуването на лицето и устните не е необичаен страничен ефект при която и да е ваксина. Както и това, че реакциите могат да бъдат имунологично предизвикани от вирусно или бактериално заболяване, както и стоматологични процедури. Медицинските дружества подчертават, че общите препоръки не отменят необходимостта от идивидуална професионална преценка за риска при всеки отделен случай.