Не бива да се поглъща нищо друго освен храни, напитки и лекарства. Но медицината изобилства от случаи на поглъщане на какви ли не странни предмети и домашни потреби - от запалка до цял клетъчен телефон.

Ето 10-те най-чудновати случая:

1.Детски спинър

Въртящите се играчки достигнаха пика на своята популярност през пролетта на 2017 г. Въпрос на време бе някой да пострада от тях. Случи се на 10-годишно момиче от щата Тексас. На 13 май 2017 г. то поглъща единия от дисковете на играчката, докато се вози в колата на майка си. Детето започва да се дави и майка дава пълна газ към спешния център. Оттам с линейка отиват в детската болница в Хюстън. Детето глътнало диска, след като го е лапнало, за да го почисти. Той заседнал в хранопровода, но е изваден от лекарите с едноскопска операция. 

2. Запалка

Хърватин се оказа със запалка в стомаха, която е престояла там 17 месеца. Мъжът признал на лекарите, че я глътнал нарочно в полицейски участък, където бил разпитван за притежаване на наркотици през 2012 г. Той увил запалката в целофан и не се натровил от течността в нея дори след толкова време. Лекарите я извадили със специален инструмент нагоре през хранопровода.

3. Клетъчен телефон

29-годишен затворник е бил приет по спешност в болница в Дъблин през 2016 г. с глътнат джиесем. Понеже апаратът не минал навътре в храносмилателния тракт, лекарите се опитали да го придърпат със специален инструмент нагоре. Не могли обаче да захванат телефона отвесно и да го извадят от стомаха, без да повредят хранопровода. В крайна сметка се наложило хирург да направи разрез на стомаха, за да го извади.

4. Четка за зъби

18-годишна девойка отишла на лекар, след като глътнала без да иска четката си за зъби през 2011 г. Тя признала, че е използвала четката, за да предизвика повръщане. Лекарите извадили 18-сантиметровата четка обратно през устата и след 6 часа девойката била изписана.

5. Крачкомер

13-годишно момиче от Южна Корея глътнало малък уред, отчитащ броя на направените крачки. То лапнало уреда, защото влязло в басейн да плува. Лекар изчакал 30 часа той да излезе по естествен път. Но после го уловил в стомаха с нещо като ласо и го изтеглил през устата навън. Уредът още работел.

6. Зъбна протеза

55-годишен индиец неволно глътнал част от зъбната си протеза, тъй като получил спазъм по време на сън. Той обаче не разбрал какво точно е глътнал чак докато не отишъл на лекар 8 дни по-късно заради силна болка в гърдите и трудно преглъщане. Рентгенът показал, че част от ченето е заседнала в хранопровода. Макар и трудно, тя била извадена без операция.

7. Зъболекарски инструмент

На 14-годишно индийче зъболекар обработвал коренов канал на зъб, когато то внезапно завъртяло главата си и погълнало остър инструмент, наподобяващ малък тирбушон. Отначало лекарите не били сигурни дали момчето е вдишало инструмента или го е глътнало. Рентген показал, че той е в стомаха. Понеже нямало болка, лекарите решили да изчакат дали няма да мине през червата и да излезе сам. Рентгенови снимки показвали, че инструментът се движи и на 41-ия час излязъл сам. Случаят е от 2015 г.

8. Фиба

4-годишно момче от Саудитска Арабия погълнало фиба за коса през 2015 г. месеци преди да попадне в болница. Фибата заседнала в червата и с времето ръждясала и се подострила. В един момент пробила тънкото черво, както и бъбрека. Лекарите от болницата в Джеда я извадили с операция и детето оздравяло.

9. Светещ диод

15-годишно момиче е прието в болница в Хонконг със затруднено дишане. На рентгена лекарите виждат, че в гърдите й нещо блести и предположили, че това е фиба за коса с мъниста. Оглед със сонда през носа обаче показал не фиба, а светещ диод, заседнал в дихателните пътища. Чрез форцепс лекарите го изваждат на части на 26 август 2015 г.

10. Флумастер

След 25-годишен престой в стомаха на жена един флумастер се оказа напълно годен за рисуване. Как е попаднал там? 76-годишна англичанка отишла на лекар с оплаквания от загуба на тегло и диария. Скенер показал какво има в стомаха й. Тя си спомнила как глътнала флумастера 25 години по-рано. Опитвала се да разгледа сливиците си пред огледало, но се подхлъзнала, паднала и го глътнала. Съпругът и личният лекар не дали вяра, че това наистина се е случило. Снимки на коремната област от онова време показвали, че всичко е нормално. Оплакванията на жената отшумели и нямало увреждания на стомаха й. Но лекарите все пак решили да извадят флумастера, за да избегнат бъдещи усложнения.