26°C   София
 

Стигат и двойно по-малко

Откъде се взе правилото за 10 000 крачки на ден? Сега е модно всеки загрижен за здравето си човек да ходи с крачкомер и всеки ден да чака с нетърпение заветния зум от него за направената 10-хилядна крачка.

Ходенето стана толкова модно, че засенчи бягането тръс или, казано иначе, джогинга. На втори план мина и скандинавското ходене (с щеки), да не говорим за карането на колело и плуването.

Причината е, че всеки знае как се ходи. За тая работа няма нужда от специално съоръжение, оборудване, инвентар или спортна екипировка. Разходките се правят във всекидневно облекло. Нужен е само крачкомер, а по магазините крачкомери всякакви.

Всеки спортен лекар обаче би трябвало да знае, че правилото за 10-те хиляди крачки на ден не се основава на никакви научни данни. Световната здравна организация перпоръчва 20-минутно натоварване на ден с умерена интензивност. Това ще рече равномерно ходене, ходене с бърза крачка и даже тичане. Според СЗО обаче не бива натоварването да се "размазва", т.е. то не бива да се прекъсва през целия 20-минутен период. В противен случай тренировката на сърдечния мускул няма да бъде достатъчно ефективна.

Ако 4 пъти на ден човек ходи ускорено по 5 минути (от дома си до спирката и от спирката до работното място, а после пак така в обратен ред), това не се равнява на 20-минутна тренировка с ходене. Проблемът е, че за 20 минути никак не могат да се извървят цели 10 000 крачки, дори човек да бърза много. Те явно са мит и вече е ясно как се е родил той.

Това става на лятната олимпиада в Токио през 1964 г. По повод на игрите една японска корпорация пуска на пазара крачкомера "Манпо Кей", което в превод означава тъкмо "премери 10 000 крачки". Т.е. магическото число за здравето всъщност се оказва рекламен трик.

Сега пак има олимпиада и тя пак е в Токио. Може спокойно да очакваме друг рекламен трик да се превърне в световен мит - например да се носят две маски наведнъж за чист градски въздух...

В края на 60-те г. на ХХ век отново в Япония е проведено изследване на здравословното състояние на населението и то потвърждава ползата от 10-те хиляди крачки всекидневно ходене за японците. Дали обаче същият извод важи и за цялото човечество?

Разликите в антропометричните данни между японците и европейците са такива, че в някои отношения сравнението е като между понита и коне. В Евросъюза и в САЩ обаче няма аналогични на японското изследвания и съответно няма препоръки за оптималния брой крачки на ден. Ако имаше, той би трябвало да е 5-6 хиляди, каквото е мнението на група френски медици. Така че в Европа японската норма би следвало да се снижи едва ли не двойно.

Каквато и да е нормата за минимална физическа активност на ден, тя би трябвало да се надхвърля, и то редовно. Причината е, че човешкото тяло започва да изгаря въглехидратите 20 минути след началото на физическото натоварване. Едва след това се заема и с "излишните" мазнини. Тренировката за сърдечния мускул обаче започва още в първите секунди на натоварването, било то темпово ходене, плуване или гребане.

Препоръката на СЗО за хора от 18 до 64-годишна вързаст е 150 минути натоварване със средна интензивност на седмица (т.е. 21,5 минути дневно) или 75 минути натоварване с висока интензивност на седмица (10 минути на ден), или съчетаване на двата вида натоварване.дтибвгз
07/27/2021 06:55:05

Със тая на снимката може и да се претоваря даже

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...