Тази нощ бе извършено първото присаждане на бъбрек за 2021 г., обяви Александровска болница. Донорът е мъж на 29 г. от Горна Оряховица, изпаднал в мозъчна смърт след хеморагичен инсулт.

Заради липса на подходящ получател в списъка на чакащи сърцето е пренесено в Унгария по линия на сътрудничеството с Евротрансплант. За черния дроб са намерени подходящи получатели в болница „Лозенец”, а бъбреците на донора са доставени в Александровска.

Единият е бил негоден за присаждане поради съдови аномалии и нарушена перфузия. Здравият бъбрек е получил 48-годишен мъж от Разград с хронична бъбречна недостатъчност, който от 2 г. е на диализа. Той е показал най-голям процент органна съвместимост с донора от 5-те поканени от списъка. Сега състоянието му е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.

Екипът на Александровска изказва искрени съболезнования на близките на починалия и адмирира хуманното решение да дарят органите му за спасяване на други хора в най-трудния за тях момент, обяви болницата.