Ще бъдат организирани и мобилни пунктове за ваксинация на трудноподвижни хора, вече се създава организация в РЗИ. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той отговаря на въпроси на зрители на Нова телевизия за ваксинирането срещу COVID-19.

Не е невъзможно втората доза от ваксината да се направи на друго място, макар да е за предпочитане да се направи на същото място. Но след като една ваксинация е направена и вкарана в системата, може и на друго място, каза той.

Активната страна трябва да е човекът, защото той много добре знае кога му идва датата за втора ваксина, но колегите също знаят - системата ги уведомява какво им излиза като реимунизация за деня, допълни доц. Кунчев.

По принцип за втората доза на ваксината няма краен срок, но има оптимален срок, в който е най-добре да се направи, допълни той.

Системата за записване е предвидено да заработи от 1 март, не мога да гарантирам, че когато човек се запише, няма да чака пак на опашка, в цял свят има опашки, каза Кунчев. Важното било да се убедят хората, че това е начинът да се победи вируса.

Организацията вече е създадена, ние много разширихме фронта. По 10-15 хиляди имунизации на ден. Хората работят денонощно, натискът върху тях е голям и вече са на предела, разказа той. Поради големия брой направени имунизации до късно снощи имало екипи, които още продължаваха да внасят в системата информация.

В 28-те областни центрове ще има денонощни кабинети за ваксинация.

В хладилниците вече нищо не стои. На много места в РЗИ работят с минималното количество, защото със старта на кампанията има около 60-70 хиляди дози, които в момента се разпределят към общопрактикуващите лекари.

Преди два дни получихме пак леко коригирани дози надолу, всичко зависи от доставчиците. Ето, днес очакваме дози от "Пфайзер", но поради лошото време може да има забавяне, допълни доц. Кунчев. През март се очаква да получим около половин милион дози.

Когато една ваксина е пусната от Европейската агенция за безопасност на лекарствата, хората не трябва да имат притеснения, коментира доц. Кунчев на въпрос дали ваксината на "АстраЗенека" е безопасна за хората над 65 г.

Хората, които са развили видими клинични симптоми на COVID-19, поне до 3 месеца след боледуването е безсмислено да се ваксинират. Не, че не може, но те си ги имат антителата, обясни той.

Може да се прави секс след поставянето на ваксината, няма връзка между двете, отговори доц. Кунчев на зрителски въпрос. А на въпрос от жена дали може да си боядисва косата, той обясни, че са спирали партиди от боя за коса с много тежки алергични реакции и ако има такава, няма да е заради ваксината.