15°C   София
 

Безвредността на е-цигарите се оспорва от все повече авторитети в медицината, показва преглед на изказванията от последните 10 г. на конгреси в САЩ и Европа. В тях се подчертават многобройни рискове при употребата на електронни цигари – т.нар. вейпинг.

Търговци казват, че е-цигарите са нетоксични и безопасни за употреба. Но белодробните лекари не подкрепят това твърдение.

Е-цигарите се появиха на пазара в началото на новото хилядолетие и бързо привлякоха интереса най-вече на младите като безвреден начин за пушене. Днес обаче вейпингът се смята за заплаха за общественото здраве. Медици в цял свят привеждат данни, че те пришчиняват сериозни здравословни проблеми с дългосрочни ефекти и че не помагат за отказ от пушенето - втората мантра, с която се наложиха на пазара.

Е-цигарите са устройства за пушене. Работят с батерии за нагряване на течност в пълнител, докато тя се превърне в нещо като мъгла. Изглеждат като обикновени цигари, лули или пури. Някои приличат на тънки джаджи, което ги прави привлекателни за по-младите. Създадената фина пара се вдишва, имитирайки усещане за пушене. Подобно на цигарите, повечето е-цигари съдържат никотин. Количеството му варира според марката. При някои е колкото в хартиените цигари, но има и с повече. В пълнителите може да са вложени и ароматизанти и други вещества - летливи органични съединения, някои от които се намират и в отработените газове от колите, както и олово, калай, никел и др. Освен никотин, е-цигарите могат да се използват и за вдишване на други субстанции като марихуана например.

Рисковете от вейпинга се проучват, но вече има доста негативни данни.   На първо място е пристрастяването към никотина, което в детска и млада възраст става по-бързо.

Смяташе се, че вейпингът ще е полезен за онези, които се опитват да откажат цигарите. Но проучванията и опитът не го потвърждават. Много хора продължават да са зависими от пушенето въпреки силното желание да се откажат. Освен че увеличава възможността за пристрастяване и дългосрочно увреждане на мозъка и дихателните пътища, употребата на е-цигари крие риск за околните от издишаните аерозоли от пушещия. Смята се, че вейпингът носи риск за пристрастяване към никотина, разстройства на настроението и понижаване на контрола върху импулсивните реакции. Никотинът променя и начина на формиране на синапсите, които могат да навредят на частите на мозъка, които контролират вниманието и ученето.

Докъм 25-годишна възраст мозъкът все още се развива. Всеки път, когато се създава ново знание или се усвоява ново умение, между мозъчните клетки се изграждат по-силни връзки - синапси. Мозъкът на младите хора изгражда синапси по-бързо от мозъка на възрастните. Тъй като пристрастяването е форма на обучение, юношите могат да се пристрастят по-лесно от възрастните. Никотинът в електронните цигари и други тютюневи изделия също може да подготви мозъка на тийнейджъра за пристрастяване към други наркотици.

Някои проучвания показват, че хората, които дебютират с електронни цигари, са по-склонни да опитат конвенционални цигари в бъдеще. Данните за рисковете се популяризират от специлизиран уебсайт, създаден в партньорство между здравното министерство на САЩ, и американските центрове за контрол и превенция на заболяванията и програмите срещу пушене. Там се изтъква, че никотинът в електронните цигари може да подготви мозъка за пристрастяване към други неща, като алкохол и кокаин. Това важи особено за юношите.

Електронните цигари съдържат допълнителни вкусове, на които младите хора се радват. Някои от тези добавки обаче пораждат допълнителни рискове за здравето. Най-много тревоги в медицинските среди поражда диацетилът, който причинява сериозно белодробно заболяване, подобно на бронхиолит – възпаление на най-малките разклонения на бронхиалното дърво на белите дробове. Най-неблагоприятната форма е облитериращият бронхиолит, жаргонно определян като

пуканки в белите дробове,

поради употребата на химикала в ароматите за пуканки с масло.

Вещество с вкус на канела е друг популярен аромат, който може да навреди на белодробните тъкани.

Електронните цигари съдържат много от същите химикали, причиняващи рак, както и обикновените цигари. Изследване от 2017 г. установи, че високите температури, образуващи парата, създават десетки токсични химикали като формалдехид, за които се смята, че причиняват рак.

Агенцията по храните и лекарствата на САЩ определя електронните цигари като епидемия сред младите. Голяма част от рекламите са предназначени да се харесат на тийнейджърите.

Здравните служби по цял свят са последователни в развенчаването на мита, че електронните цигари не са опасни. Всеки продукт, който съдържа никотин и токсини, има потенциал да навреди и да причини пристрастяване. Освен очакваните вреди върху дихателните пътища електронните цигари, съдържащи никотин, нанасят

щети и върху

кръвоносните съдове –

втвърдяват артериите

Това е известен ефект от пушенето на традиционни цигари, който може да доведе до повишен риск от инфаркт, инсулт и други сърдечносъдови усложнения.

В крайна сметка един от най-противоречивите въпроси, свързани с електронните цигари, са изпарените течности. Тези препарати са направени с голямо разнообразие от химикали и сладки или плодови ароматични добавки, много от които твърдят, че се харесват на децата. Според д-р Константин Вардавас от университета в Крит, който с екипа си е изследвал популярни в Европа вейпинг устройства, всяка отделна течност съдържа поне едно вещество с риск за здравето. Това заключение е подобно на изводите от проучване на Харвардския университет от 2015 г.

Електронните цигари са твърде млада иновация, за да се разберат напълно техните дългосрочни ефекти върху здравето - както в тялото, така и от гледна точка на общественото здраве. Но към момента се оправдава генералното правило в науката: колкото повече търсите, толкова повече намирате. “Всеки път, когато погледнем внимателно данните, откриваме друг вреден или потенциално вреден ефект”, казват изследователите.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...