Зеленият чай намалява с 62% риска от смърт след прекаран инсулт
Редовното пиене на кафе, дори и в малки количества, намалява риска от ранна смърт, особено при хора с прекаран инфаркт.
Това установи изследване, публикувано в сп. “Строук” - издание на Американската асоциация по сърдечни болести.
Проучването е на учени от университети в Осака, Цукуба и Хокайдо. Те са изследвали 46 000 японци, проследили са навиците им да пият кафе и чай и са анализирали влиянието на тези напитки върху здравето. Оказало се, че за онези, които пият поне 1 чаша кафе на седмица, вероятността да умрат преждевременно е с 14% по-малка. За изкаралите инфаркт, тя е още по-малка – 22%. При преживян инсулт положителен ефект от кафето не е отчетен. За такива хора е по-добре да пият по много зелен чай.
7 чаши зелен чай на ден са свили риска от ранна смърт у прекаралите мозъчен удар с цели 62%. Проучването установява, че без преживян инсулт чаят не носи подобни ползи.
То не обяснява причините за ефекта от кафето и чая. Ключов може да е факторът, че и двете напитки в Япония се пият без захар и мляко и това гиш прави още по-полезни, коментира сп. “Строук”.
“Най-здравословният начин да се приготвят чай и кафе е без ненужна добавка на захар”, казва д-р Хироясу Исо от университета на Осака.
Предишни изследвания са доказали, че всички видове кафе и чай са богати на фитонутриенти или други полезни съединения в растенията.
Според друг анализ чаят помага за смъкване на кръвното налягане, тъй като съдържа микронутриента флаван, който е наличен още в ябълките и горските плодове.
Кафето съдържа и други съставки със силно антиокидантно действие, които намаляват риска от сърдечни болести и се борят с възпалителните процеси. То, както и чаят, съдържа кофеин, а той повишава енергията и регулира метаболизма.
Учените предупреждават и за странични ефекти при високи дози кафе като безсъние, виене на свят, треперене, нервност. Мнозина надхвърлят препоръчвания лимит от 400 милиграма кафе на ден и рискуват да получат замайване и сърцебиене, особено ако го пият твърде бързо. При чая кофеинът е в по-малки количества и не води до подобни проблеми.
Учените спорят каква е допустимата доза кафе, но според изследване в Германия тя е 4 чашки дневно.
Такова количество пази от увреждане и възстановява васкуларната тъкан и клетките, покриващи артериите и вените, заключава лекарският екип от университета “Хайнрих Хайне” в Дюселдорф. Оттам изтъкват, че кофеиновите напитки са особено благоприятни за възрастни хора, по-податливи на сърдечни болести от младите.
Изследователите обясняват, че кофеинът стимулира движението на белтъка p27 в митохондрията, което в крайна сметка води до защита на клетките в сърдечния мускул и го укрепва.
Коментари