Пуйка вместо червено месо, пресни зеленчуци на всяко хранене

По тези празници повече от друг път на хората се отваря апетит за изобилна храна, яко полята с алкохол. Така те компенсират липсата на тържества, сбирки с приятели и веселби в ресторанти.

Засилва се охотата за вкусни, но мазни, кисели и солени гозби, сладкиши, шоколад, тестени печива. Но се повишава рискът да попаднат в болница не заради коронавирус, а от преяждане, препиване, натравяне, гадене, колики, алергии, мигрена.

Това са видимите прояви на процеси на клетъчно ниво - резултат от вредна храна, пише в. “Дейли мейл”. Появяват се хронични възпаления, които объркват естествената защита на организма и карат белите кръвни телца, които ни пазят, да атакуват здрави тъкани и органи като черния и белия дроб, сърцето, панкреаса.

Следват опасни болести - рак, деменция, артрит, инсулт, инфаркт, депресия. Проблеми могат да се появят не след години, а само след дни тъпчене с преработени, мазни, солени храни, полуфабрикати.

Тази година трябва добре да се обмисли менюто за празничната трапеза, за да не навреди на здравето. Лекари и майстори готвачи уверяват, че това може да стане, без да страда насладата за небцето.

За новогодишния обяд изберете пуйка. Пуешкото месо е бяло, не е мазно, носи по-нисък риск от възпаленияотколкото червеното, и има по-малко калории от други меса. Добре е да се намали количеството на месото – сега няма да храните цяла рота. Да се сервират например само пуешки гърди или да се избере по-малко пернато – пиле, фазан, токачка.

Най-здравословният заместител е веганско печено – смес от нарязани кашу, фъстъци, пълнозърнест сухар, овесено брашно, сушени домати, лук и гъби, зехтин, подправки.  Разядки с пръчици от пресни зеленчуци са вкусни и  полезни.

Разядки с пръчици от пресни зеленчуци са вкусни и полезни.

С ядки можете да замените и галетата от бял хляб в пълнежа за основното ястие. Кестените и бадемите са изключително вкусна плънка. Добавете сушени плодове за витамини и абсорбиране на влагата (кайсии и боровинки), подправете с билки.

Ако ще правите руло, изберете пуешко или пилешко, а в плънката сложете гъби и боровинки, които имат ротивовъзпалителни свойства

Гарнитурата да е от задушени зеленчуци – брюкселско зеле, броколи, зеле, карфиол – богати са на антиоксиданти и фибри, действат противовъзпалително и се борят със свободните радикали.

Зеленчуците на фурна - пащърнак, кълнове, са вкусна здравословна добавка към студени меса като шунка и останало от вчера пуешко. Добра идея е печени домати с бъркани яйца за закуска.

Поднасяйте зеленчуци с всяко хранене или поне с две от тях всеки ден.

Има начин да излъжем глада за сладкиши

Вместо да се тъпчете необуздано с шоколад на дивана пред телевизора, сложете няколко качествени бонбона на масата след обяда или вечерята – те ще сигнализират края на храненето и ще утолят желанието ви за сладко.

Научно е доказано, че колкото повече храна поднасяте, толкова повече плюскате до втръсване. Сведете подноса със сирена само до два вида. Извадете сиренето от хладилника 30 минути преди да го сервирате, за да си пусне аромата, и използвайте специален прибор за рязане на тънко – така не само е по-вкусно, но и наситените мазнини, предизвикващи възпаления, са по-малко. Сервирайте само 2 вида сирене – тънко нарязано и гарнирано с плодове.

Сервирайте само 2 вида сирене – тънко нарязано и гарнирано с плодове.

Консумирайте с кракери с въглен или пълнозърнести, гарнирайте със смокини, грозде, резени ябълка и круша.

В деня след празничното угощение минете на супа. Направете я от зеленчуци (може и изостанали от гарнитурата), добавете печени семена за антиоксиданти и фибри. За месоядните поднесете пилешки бульон с парченца месо за протеин – гради мускули и укрепва имунитета. Може да добавите боб, леща, нахут. С добавка на йогурт супата става кремозна и богата на витамин D, калций, мастни киселини, добри бактерии.

Поднесете разядки – хумус, гуакамоле,баба гануш с тахан и печен патладжан. Аранжирайте с пръчици от пресни зеленчуци – моркови, репички, целина, чушка, краставица, чери домати.

Разнообразете храната с блюдо пушена пъстърва или скумрия за омега-3. Така ще имате всички необходими витамини, минерали, полезни мазнини, протеини.

По празниците не може без никакъв алкохол, но препиването възпалява червата и отслабва имунната система.

Пийте чаша-две вино и поемайте също толкова вода след всяка от тях. Безалкохолни напитки има в изобилие – включително вино и бира. След тях ще се събудите с бистра глава.

Купешките ядки са солени и вредни за кръвното и сърцето. Пригответе ги у дома, подправете ги с куркума и лют червен пипер и ги изпечете на 180 градуса за 10-15 минути. Куркумата е прочута с антивъзпалителните си свойства, пази от рак. Пиперът също лекува възпаления.

Приятно мезе са печено брюкселско зеле с малко кокосово олио и щипка морска сол. Или натрити със зехтин, малко морска сол и лют червен пипер зелеви листа, печени за 30 минути на 110 градуса – ще се получи вкусен и полезен чипс.  Брюкселско зеле, запечено с кокосово олио, е приятно мезе.

Брюкселско зеле, запечено с кокосово олио, е приятно мезе.

Не е добре да се поднасят банички с месна плънка, шотландски яйца (телешко кюфте с яйчен пълнеж) и други пържени храни. Ако все пак не можете без банички, използвайте кори с масло, а не с маргарин и разредете с настърган морков и гъби. Редете върху листа от маруля.

Традиционните коледни десерти – щолен, пудинг, джинджифилови фигурки, са много калорични. Намалете захарта в тях и не ги поръсвайте отгоре – сладкия вкус дава пълнежът от сухи плодове. Не поръсвайте сладкишите с допълнителна захар.

Не поръсвайте сладкишите с допълнителна захар.