2°C   София
 

Идеята е да се получат хипоалергенни хепарини

Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ одобри за използване за храна и биомедицинска употреба генно модифицираното прасе GalSafe. Промяната в гените целят тялото му да не произвежда един въглехидратен компонент - алфа-гал, който предизвиква алергии при хора.

Животните са наречени гал безопасни прасета (GalSafe pigs). Те са създадени да дават месо, което да е безопасно и за хора с непоносимост. А органите и тъканите да са става за присажданена хора, алергични към алфа-гал. Реакцията към него е наскоро дефиниран вид алергия към червено месо и други продукти от бозайници.

Синдромът на алфа-гал обикновено се предизвиква от ухапване от вид кърлеж. Тогава в човека навлизат непознатите за организма захари. При някои хора те предизвикват реакция на имунната система.

“Гал безопасните прасета са първите животни, одобрени както за храни, така и като източник за терапевтична употреба. Лицензирането е огромна стъпка за научни иновации”, каза комисарят на агенцията д-р Стивън Хан.

По данни на фирмата разработчик няма откриваемо ниво на алфа-гал захари при няколко поколения ГМО прасета.

Това дава зелена светлина месото им да се продава за храна. Започва и работа за доказване на по-амбициозното приложение - за лечение, както и за създаване и доказване на безопасност и ефикасност за медицински продукти. Например на хипоалергенен хепарин, който да е без откриваеми алфа-гал захари. Хепаринът е широко прилагано вещество за разреждане на кръвта, което рутинно се произвежда от свински черва. Употребата му обаче е неуместна при синдрома на алфа-гал.

Тъкани и органи от ГМО прасе са алтернатива при имунно отхвърляне. За хора, които се нуждаят от ксенотрансплантации, големият риск от е реакция на отхвърляве заради алфа-гал захарите. Този вид присаждане  става с тъкани, органи или вливане на клетки от животно. Развива се заради дефициита на органи за присаждане от донори.

За да влязат в хуманната медицина, продуктите от животни трябва да бъдат одобрени от управлението на база доказателства от клинични изпитания. Първа стъпка към терапиите гал безопасни прасета е клинично изпитване фаза 1 в Масачузетската университетска болница. Свинската кожа отдавна има приложение при лечение на термични травми. Сега екипът ще използва кожа от ГМО прасета за присадки за хора с изгаряния, които имат алфа-гел алергия.уолъс
12/19/2020 20:47:21

Тъй, тъй, след ГМО - лечебните прасета ще дойдат всички останали ГМО - терапии... НИЕ ще бъдем ГМО скоро, ако не се защитим от изтрещелите технократи/трансхуманисти дето са се захванали да "подобряват" всичко природно... те сами няма да спрат, напълно откачени са, не разбирате ли?

ГМО модифициран партиен секретар
12/30/2020 16:49:23

А къде тук е ръководната роля на ковида, питам аз, другарки и другари??? Веднага вички ГМО-прасета да се раздадат на народонаселението за лечение на тази ГМО-болест.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...