Идеята е да се получат хипоалергенни хепарини

Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ одобри за използване за храна и биомедицинска употреба генно модифицираното прасе GalSafe. Промяната в гените целят тялото му да не произвежда един въглехидратен компонент - алфа-гал, който предизвиква алергии при хора.

Животните са наречени гал безопасни прасета (GalSafe pigs). Те са създадени да дават месо, което да е безопасно и за хора с непоносимост. А органите и тъканите да са става за присажданена хора, алергични към алфа-гал. Реакцията към него е наскоро дефиниран вид алергия към червено месо и други продукти от бозайници.

Синдромът на алфа-гал обикновено се предизвиква от ухапване от вид кърлеж. Тогава в човека навлизат непознатите за организма захари. При някои хора те предизвикват реакция на имунната система.

“Гал безопасните прасета са първите животни, одобрени както за храни, така и като източник за терапевтична употреба. Лицензирането е огромна стъпка за научни иновации”, каза комисарят на агенцията д-р Стивън Хан.

По данни на фирмата разработчик няма откриваемо ниво на алфа-гал захари при няколко поколения ГМО прасета.

Това дава зелена светлина месото им да се продава за храна. Започва и работа за доказване на по-амбициозното приложение - за лечение, както и за създаване и доказване на безопасност и ефикасност за медицински продукти. Например на хипоалергенен хепарин, който да е без откриваеми алфа-гал захари. Хепаринът е широко прилагано вещество за разреждане на кръвта, което рутинно се произвежда от свински черва. Употребата му обаче е неуместна при синдрома на алфа-гал.

Тъкани и органи от ГМО прасе са алтернатива при имунно отхвърляне. За хора, които се нуждаят от ксенотрансплантации, големият риск от е реакция на отхвърляве заради алфа-гал захарите. Този вид присаждане  става с тъкани, органи или вливане на клетки от животно. Развива се заради дефициита на органи за присаждане от донори.

За да влязат в хуманната медицина, продуктите от животни трябва да бъдат одобрени от управлението на база доказателства от клинични изпитания. Първа стъпка към терапиите гал безопасни прасета е клинично изпитване фаза 1 в Масачузетската университетска болница. Свинската кожа отдавна има приложение при лечение на термични травми. Сега екипът ще използва кожа от ГМО прасета за присадки за хора с изгаряния, които имат алфа-гел алергия.