Българският имунизационен план изготвен по модел на Италия, Франция, Германия, Англия и САЩ

Най-първи са 243 000 лекари, фармацевти, зъболекари, медицински сестри и санитари

Няма да се иска предварително тестване - ваксините не могат да ви навредят, дори и да сте болен в момента

5 фази ще има ваксинационната програма срещу COVID-19, чиято цел ще бъде да обхване 75% от населението, така че да може да се изгради по-сериозен имунитет и да бъде защитено обществото.

За целта страната ще бъде разделена на 6 региона, като във всеки един ще има отговорник, който извършва логистика заедно с Националния координационен щаб.

Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 бе представен от здравния министър проф. Костадин Ангелов в петък, веднага след като бе приет от Министерския съвет.

Това е версия 1 и при промяна на факти или обстоятелства около самите ваксини планът ще бъде актуализиран, уточни проф. Ангелов. Изготвен е според указанията на Световната здравна организация и по модел на плановете на Италия, Франция, Германия, Англия и щата Илинойс в САЩ.

243 600 лекари, специалисти по здравни грижи (медсестри, санитари, фелдшери, акушери и др.), зъболекари, фармацевти, помощник-фармацевти и медицински помощен персонал ще са първите, които ще могат да се ваксинират.

Те са в първата вълна, тъй като след като бъдат имунизирани и съответно предпазени от заболяване,

ще бъдат

включени във

ваксинацията

на следващите

групи

Работещите и потребителите в социалните домове, учителите и други педагогически специалисти, както и работещите във ферми за норки, или общо 112 080 души, са приоритетната група във втората фаза на ваксинацията у нас.

Причината хората от фермите за норки да “прередят” възрастните е, че рискът за зараза от тези животни е висок, като засега болни норки и работещи във фермите у нас не са открити.

Полицаи, пожарникари и други служители в системата на МВР и на държавната сигурност, енергетиката и други ключови за функционирането на държавата сектори ще бъдат обхванати в третия етап. Те ще бъдат

определени

по списъци

и затова все още не е ясен броят им.

В четвъртия етап се включват възрастните хора над 65 г. и тези с хронични заболявания, които наброяват общо 1,8 млн.

Петата целева група ще са уязвими групи от населението, чиито условия и начин на живот е високорискови за заразяване с коронавирус.

Разделението на районите пък е по следния начин:

район 1 - областите Видин, Монтана и Враца с отговорник РЗИ - Враца;

район 2 - Плевен, Ловеч, Габрово, В. Търново и Русе с отговорник РЗИ - Велико Търново;

район 3 - Разград, Търговище, Шумен, Варна и Добрич с отговорник РЗИ - Варна;

район 4 - София-град, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград с отговорник РЗИ - София-град;

район 5 - Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали с отговорник РЗИ - Пловдив;

район 6 - Сливен, Ямбол и Бургас с отговорник РЗИ - Бургас.

За момента

няма точен

времеви график

за изпълнението

на плана

и за обхващането на хората в отделните етапи, защото самите ваксини все още не са получили разрешение за употреба от европейския регулатор ЕМА.

Никой не може да гарантира с точност кога ще се случи, а това е условие, за да може да бъдат прилагани.

“В момента не е ясно коя ваксина кога ще дойде. Възможно е между второто и третото тримесечие на следващата година да пристигнат

5-6 ваксини

и количества

наведнъж

Целият процес на ваксиниране ще зависи от това с какво разполагаме в момента”, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. На следващ етап ще се създаде звено към щаба, което да даде насоки коя ваксина на коя група е удачно да се препоръча, за да вземат хората информирано решение.

Всеки желаещ българин ще получи ваксина безплатно,

дори ако няма

платени здравни

осигуровки

Имунизацията на всяка една от целевите групи ще става по предварително подготвен списък от лекари в болниците, доболничната помощ, РЗИ, МВР.

След като всяка една ваксина бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, спрямо характеристиката ѝ ще се преценява коя за кого е по-подходяща, както и при какви условия не е добре да се поставя. Преценката за това ще зависи от лекаря, който ще прави имунизацията, като

поставянето

на ваксината

на медиците

ще става в

болниците, а на

фармацевтите и

зъболекарите -

от личните им

лекари или РЗИ Те, както и мобилни екипи ще са хората, които ще поставят ваксините в останалите приоритетни групи.

Поставянето на ваксината на хора с активна зараза няма да предизвика проблем, увери доц. Кунчев. И затова предварителни тестове няма да се изискват, но ако човек реши, може да си направи.

“Това, че сте в инкубационен период и ще бъдете ваксинирани, до нищо по-лошо няма да доведе. Ще бъдете склонни чисто психологически да отдадете причините за боледуването си на ваксината. Това няма как да бъде избегнато и го има и при други ваксини”, обясни той.

Все още нямало отговор на въпроса дали

преболедувалите

вируса също

трябва да се

ваксинират,

но според Кунчев това било удачно.

Още вчера е започнало инсталирането на специалните хладилници в държавната фирма “БулБио” и столичната РЗИ, които ще поемат първите партиди ваксина на “Пфайзер”, която се очаква по Нова година и изисква съхранение на -70°, а в събота другите два трябва да са пристигнали в Бургас. Болниците, които разполагат с вирусологични лаборатории, трябва да ги подготвят, за да поемат и те бъдещите количества от различните ваксини. Подготвените ваксини могат да се съхраняват и до 5 дни в нормален хладилник.

 Седмица след мерките първа област - Кърджали, мина в оранжевата зона

Кърджали е първата област у нас, в която седмица след затягането на мерките, заболяемостта спадна. От над 120 на 100 000 население, сега тя е между 60 и 119, с което областта е първата, която излезе от червената зона и премина в оранжевата.

Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинга на здравното министерство в петък.

“Има първи положителни промени, но те са малко и още е рано да се радваме”, каза той и допълни, че ситуацията в страната е различна, като даде пример с област Габрово, където заболяемостта е 11 пъти по-висока от тази в Кърджали.

За последните 14 дни България е е с място надолу по заболяемост в ЕС - от 11-о на 12-о място, като за първи път от седмици е спаднала под 600 на 100 000. По смъртност обаче оставаме на първо място.

В две от областите - Шумен и Ямбол, заетостта на леглата остава висока. В Шумен тя е 98%, а в Ямбол 89%, допълни здравният министър проф. Костадин Ангелов. През ноември обаче бе още по-висока, там също наблюдаваме намаление, обясни той.

Фармацевтите с право да имунизират по света, у нас още законът не позволява

След като стана ясно, че фармацевтите у нас ще бъдат имунизирани още на фаза 1 от плана, теоретично се поставя въпросът означава ли това, че те ще могат да поемат част от ваксините на гражданите, когато минат приоритетните групи и всеки желаещ също ще има достъп до превенцията срещу COVID. В някои страни по света от години в аптеките клиентите могат да бъдат ваксинирани срещу грип. Така се разтоварва значително доболничната помощ.

Предвид спецификата на новата ваксина

в началото на процеса

това няма да е възможно,

тъй като се изискват условия за съхранение. Освен това, както здравният министър проф. Костадин Ангелов вече обясни, лекар трябва да прецени състоянието на човека и едва тогава да му направи ваксината, а и джипито най-добре познава своите пациенти и би ги насочило в избора на ваксина, когато такава вече има.

Поставянето на ваксина от фармацевтите в аптеките не е и нормативно разрешено на този етап. Според плана имунизациите ще се правят от лекари в доболничната помощ и болниците, РЗИ, в спецструктурите на МВР и МО и от нарочно създадени за целта мобилни екипи.

При отслабване на разпространението на инфекцията обаче, в което са надеждите на целия свят с поетапния старт на масовата ваксинация, е възможно и фармацевти да бъдат обучени и да поставят някои от следващите видове ваксини, чието одобрение се чака в началото на 2021 г.

В аптеката е най-достъпният медицински специалист, подчерта преди дни в интервю за “24 часа” председателката на съюза на фармацевтите проф. Асена Сербезова по повд разширяване на фармацевтичната грижа в България. Светът вече използва това в пандемията, посочи тя - на фармацевтите в много държави им бяха разширени правомощията, а у нас те са с ограничени права при отпускането на лекарства спрямо колегите им в ЕС, обясни тя. Например

в САЩ в аптеката ще прилагат

ваксини при пациенти над 3 г.

срещу COVID-19, които са одобрени от FDA.

И преди пандемията ирландските фармацевти имаха право да ваксинират населението, а сега се разшириха местата, където това може да стане - домовете, работните места, обществени центрове и дори коли. Сега и със законодателни промени ще се облекчат звената от първичната медицинска помощ, които до момента са ангажирани с ваксинациите, описва професорката опита на другите държави.

По пилотен проект от 2017 г. фармацевтите в Норвегия също получават правото да поставят противогрипни ваксини, което означава, че 900 аптеки ще бъдат в готовност да поставят и тези срещу COVID-19. В Отава (Канада) пък хората, които са асимптомни, но искат да се тестват за COVID-19, могат да го направят в аптеките.

“Държавата трябва да погледне на аптеките като на здравни заведения, каквито са те по закон”, убедена е шефката на съсловната организация. На този етап обаче не са водени предварителни разговори с представители на фармацевтите за евентуално поемане от тяхна страна и в България на ваксинации срещу COVID в следващите фази на процеса.