В случай на мигрена се откажете от богати на хистамин продукти
Мнозина редовно страдат от главоболие и причините може да са най-разнообразни. Болките също са различен вид. Понякога те се дължат на пренатоварване на раменете, врата, главата и челюстите.
В други случаи причината е мигрена – пулсираща болка, която започва в едната част на тила и може да се разпространи върху цялата глава. Сред симптомите на това ужасно главоболие са замъгляване на зрението и гадене, пише испанският в. “Ла Вангуардия”.
Болка може да възникне и по други причини, например от смяната на сезона, атмосферното налягане, непоносимост към някои хранителни продукти и нередовен сън, обяснява пред изданието диетологът от института “Медитериан ресторант” Сандра Бакера.
“Когато редовно ви боли глава, трябва да откриете причината и да се допитате до лекар. Ако болката е лека или със средна интензивност, промяната в хранителния режим би трябвало да подобри състоянието ви, обяснява специалистката. Тя съветва пациентите си
като първа стъпка
да ядат на всеки
три часа
Когато не се храним продължително време, нивото на глюкозата в кръвта намалява и това може да причини главоболие. Честото похапване, от друга страна, намалява тежестта в стомаха, защото така ядем по-малко, допълва Бакера. Сред другите терапии тя сочи редовното спортуване и добрия сън. Но преди всичко трябва да се откажете от консумацията на някои продукти.
Синьо сирене
Млечните храни като цяло и специално ферментиралите сирена с плесен като рокфор и горгонзола при някои хора водят до болки в главата. В тях се съдържат високи количества хистамин – производно на есенциалната аминокиселина хистадин, която участва в различни физиологични функции на организма. Дефицитът на хормона диамин оксидаза (DAO), който разгражда хистамина, може да доведе до висока концентрация на това вещество в кръвта, а то има съдоразширяващ ефект. За да се избавите от болката в главата или съществено да я облекчите, избягвайте продукти, богати на хистамин, които водят до отпадналост и умора.
Цитрусови плодове
Цитрусовите растения са богати на хистамин, затова при главоболие трябва да се ограничат. “Често ядем цитруси през зимата, но съдоразширяващите им свойства водят до главоболие”, казва диетоложката. Затова тя препоръчва да не се прекалява с портокали, грейпфрут, лимони, лайм, а да се наблегне на полезни срещу болки в главата зеленчуци и плодове. Артишокът например активира производството на жлъчка и подобрява функцията на черния дроб, ананасът пък е с високо съдържание на магнезий, който също предотвратява главоболието.
Кафе
По данни от изследване, публикувано в сп. “Америкън джърнъл ъф медисин”, три или повече съдържащи кофеин напитки на ден могат да предизвикат главоболие у пациенти с епизодична мигрена. Но и пълният отказ от кофеин може да доведе до същия ефект. “Главоболие често възниква от намаляване на дневната доза кофеин, затова е добре да изясните на какво точно се дължи то, преди да спрете или увеличите кафето”, казва испанският диетолог Алваро Санчес. Според изследване на чикагската клиника “Даймънд хедейк” кофеинът може да е толкова ефективно средство срещу болки в главата, колкото и някои обезболяващи. Но ефектът от него е кратък – действа от 45 минути до час и половина.
Авокадо
Въпреки че като зехтина и орехите авокадото е полезно за сърцето с мастните си киселини, хората, страдащи от главоболие, трябва да го избягват заради високото съдържание на хистамин. Патладжанът, спанакът, доматът, пиперът, фасулът са здравословни храни, но също са богати на хистамин. При главоболие може да се наблегне на ябълки, круши, манго, маруля, краставица, лук, тиквички, тиква.
Червено вино
То съдържа по-големи количества хистамин и при мигрена трябва напълно да се откажете от него. Всъщност противопоказани са всички алкохолни напитки. “Освен наличието на хистамин, алкохолът сваля кръвната захар и причинява хипогликемия, обяснява д-р Санчес. А Сандра Бакера отбелязва, че е добре да се пие много вода, тъй като обезводняването води до болки в главата. “Пийте вода, дори и когато не чувствате жажда, и консумирайте хидратиращи храни като домати и диня”, казва тя.
Колбаси
В повечето от тях има не само хистамин, но и наситени мазнини с ниско качество, които СЗО свързва с повишен риск от някои видове рак. Затова Световната здравна организация препоръчва да се избягват сурово-пушените колбаси и преработени меса. При това те затрудняват храносмилането, което също се отразява зле при главоболие и снижава тонуса.
За да се отървете от болките в главата, спазвайте редовен режим на сън. Старайте се да вечеряте в един и същи час и хапвайте нещо леко, вечер не приемайте кофеин и други тонизиращи напитки, пише “Ла Вангуардия”.
Откажете се от
нисковъглехидратните
диети,
които могат да провокират главоболие. “Те са идеален вариант за онези, които искат да отслабнат и да укрепят мускулите си, но трябва да се спазват определено време и под наблюдение на специалист. Не бива да се започват внезапно и без проучване, защото ще ви докарат мигрена - казва д-р Бакера. – До това води рязкото извеждане на въглеводородите от организма. Възниква хипогликемия, а внезапната промяна в нивото на глюкозата в кръвта причинява главоболие.”
Алваро Санчес припомня, че въглехидрати се съдържат в плодовете и е добре да се консумират с мярка, за да се поддържа стабилно ниво на кръвната захар.
Коментари