Кокосовото масло омекотява и ароматизира

Есента вече е налице, а зимата чука на вратата. Заедно със студеното време идват проблемите с кожата и косата. През тези сезони косата ни става по-суха, нацъфтяла и опада повече от обикновено.

В този период

косата се намира

в третата

фаза на

жизнения си

цикъл

- този на опадане, и е нормално да губим повече косми. Но съществуват и други причини за косопада и изтощаването на косата ни. В сезона на вируси и грип имунитетът ни е нисък, всекидневният стрес, липсата на витамини, инфекциозните заболявания са само част от причините косата да губи своята гъстота и здравина. Студеното време също оказва неблагоприятно влияние. Сега е периодът, в който в почти всички затворени помещения се ползва изкуствено отопление - вкъщи, в колата, на работното място, в магазините. От това косата също става суха. За да не излизаме с мокра коса в студеното време, все повече използваме сешоар, който също не действа добре. Той разрушава естествения защитен слой на косъма и го прави уязвим на накъсване. Шапките, шаловете и качулките, с които се топлим, попиват естествената влага от косъма, получава се триене и косата става суха и накъсана. За да избегнете типичните есенно-зимни проблеми, вземете някои мерки навреме.

Избягвайте

употребата на

сешоар и

увивайте косата

в кърпа,

не излизайте с мокра навън, защото се получава микрозамръзване, което уврежда косъма в дълбочина. Яжте повече плодове и зеленчуци, за да обогатите организма си с витамини. Правете домашни хидратиращи маски, които ще подхранят и предпазят.

В основата на повечето маски за кожа и коса стои кокосовото масло. То омекотява и ароматизира. Намажете косата си с кокосово масло по краищата и изчакайте 20 минути. Изплакнете с хладка вода и шампоан.

Кокосовото масло ще овлажни сухите краища и ще подпомогне растежа, то е богато на витамини, които правят косъма гладък и подхранен. Ако косата ви е тънка, смесете две лъжици разтопено кокосово масло и жълтък. Те възстановяват и подхранват. Нанесете маската върху влажна коса и след половин час измийте. Благодарение на маслото ще разресвате лесно и безпроблемно.

За накъсани крайчета има лесна маска, която ще отстрани проблема. Кисело мляко и мед в комбинация подпомагат растежа, почистват скалпа и премахват пърхота, подхранват косъма и улесняват разресването.

Свойствата на меда и киселото мляко ще поддържат косата ви гладка и здрава. Маската от две лъжици мед и 100 г мляко се нанася от корените до върховете и се изчаква 15 минути. След това се измива с шампоан.
За любителите на бирата тя вече има и друго предназначение. Напитката от хмел съдържа витамини и хранителни вещества, които придават здравина на косата.

Дрождите

в бирата

намаляват

пърхота и

косопада

Най-лесната маска се състои от 50 мл бира и яйчен жълтък. Получената хомогенна смес се нанася от корените надолу и се изчаква половин час. Процедурата се прави веднъж седмично. Бирата върши добра работа и в комбинация с банан, авокадо, ябълков оцет или мед.

Срещу косопад и мазна коса на помощ идват доматите. Зеленчуците, освен че са вкусна храна, намират широко приложение в козметиката. Доматите са богати на калций, калий, магнезий, витамин B и C. Те се справят с проблеми на кожата и на косата. Смачкайте цял домат и с тампон, напоен в сока, масажирайте скалпа си. Косата ви ще бъде подхранена и с добър вид.

От години нашите баби и дядовци са се лекували с лук и чесън. Лечебните им свойства се прилагат и върху косата. Нарежете глава лук или чесън и добавете към няколко лъжици зехтин. Трябва да се получи смес, която лесно да се нанася. Ако се притеснявате от неприятната миризма, прибавете капки етерично масло или сок от лимон. Това ще помогне на косата да расте по-бързо.