Как да избегнем коварния вирус - съвети на американските здравни служби стъпка по стъпка

43 милиона души в света са хванали коронавирус от началото на пандемията, 1,2 млн. са починали, а броят на заразените продължава да расте. Какво да правим, ако ние или наши близки са лепнали COVID-19 или са уязвими от вируса? Ето съветите на американски специалисти, публикувани от Си Ен Ен.

Вие карате болестта тежко, задушавате се и чувствате силна умора, при това сте на възраст – трябва незабавно да постъпите в болница.

При леко неразположение, но без съпътстващи рискови фактори докторът ще ви посъветва да не излизате, да почивате, да пиете много течности и да следите дали състоянието ви ще се усложни.

“Хората с леки симптоми могат да се възстановяват у дома, но

не бива да се

показват навън

При влошаване и нужда от медицинска помощ те трябва да се обадят в болницата, че искат преглед, и да не се придвижват дотам с обществен транспорт или такси”, напътства американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Подгответе се

предварително

Когато не сте в непосредствена опасност, но сте потенциално рискови – имате диабет, хипертония, проблеми с белите дробове и имунитета, над 60 години сте, чакате бебе – тогава трябва да си стоите максимално у дома и да сте в постоянен контакт с личния си лекар.

Преди още заразата да пламне във вашето семейство, сред съседите и приятелите, направете списък с техните телефонни номера, както и тези на личния лекар, най-близката лаборатория, клиника, болница, Бърза помощ.

За да не се паникьосат при проблем, добре е родителите да си направят предварителен план и да решат към кого ще се обърнат за помощ в грижата за децата, ако мама и татко се разболеят, казва педиатърката Таня Алтман. Помислете и как да организирате изолацията си.

Запасете се

предварително

със следните

продукти:

- Работещ термометър (при над 37,7 градуса е възможно да сте заразени). Дезинфекцирайте го редовно;

- Лекарства за смъкване на температурата от рода на парацетамол;

- Защитни маски и гумени ръкавици;

- Набор от предписаните ви за други болести лекарства за 2 до 3 месеца;

- Сапун за ръце и кърпички със 70% алкохол. Антибактериален сапун не е нужен, ако правилно миете ръцете си;

- Еднократни носни кърпички;

- Почистващи препарати, домакински ръкавици, пликове за боклук. За дезинфекция може да си направите разтвор с белина;

Помнете –

сапунът,

дезинфектантът,

топлата вода

действат

Употребата на тези средства по няколко пъти на ден трябва да стане автоматична – тя пази от вируси и бактерии. 

Избягвайте да пипате устата, очите и носа си с немити ръце. Често се насапунисвайте обилно и дълго плакнете с топла вода – нужното време е, колкото да изпеете цялата песничка Happy Birthday.

Може да ползвате и мокри медицински салфетки с поне 70% алкохол.

Кашляйте и кихайте в еднократни кърпички, които веднага изхвърляйте. Ако нямате, поне закрийте устата си с ръкава.

Чистете редовно с препарат и дезинфектант най-често употребяваните повърхности – банята, масите, ключовете за осветление, дръжките на вратите и кухненските уреди, телефона си, клавиатурата на компютъра.

Проветрявайте дома си колкото е възможно по-често, особено ако времето позволява.

Ако сте с Covid-19, слагайте маска, когато отивате на доктор или в болницата, за да пазите другите. Ползвайте я и у дома, освен ако не се задушавате или не сте в състояние да я слагате и махате без чужда помощ.

Ако покупките са оставени пред вратата ви, сложете ръкавици, за да ги приберете. Мийте чиниите с топла вода и сапун или в миялня, а после пак изплакнете ръцете си. Не си разменяйте чашите, приборите, кърпите,

не ползвайте общи чаршафи,

не тръскайте дрехите на болни хора, за да не пръскате вируса. Слагайте ръкавици, когато зареждате пералнята, а после ги хвърляйте, съветва CDC. Ако ползвате такива за многократна употреба, мийте ги и ги дезинфектирайте, не ги ползвайте за други цели и си мийте ръцете след свалянето им. Отделете съд за отпадъци само от болни хора.  Медици се грижат за болен от коронавирус в болница  в Белград.
СНИМКА:  РОЙТЕРС

Медици се грижат за болен от коронавирус в болница в Белград. СНИМКА: РОЙТЕРС

Запомнете: веднага се обадете на 112, ако вие или ваш близък покажат следните симптоми: нарастващо или внезапно затруднение в дишането; недостиг на въздух; упорита болка или тежест в гърдите; липса на кислород; синкави устни и лице; ако не можете да събудите или вдигнете свой близък от леглото. Позвънете в спешното, ако симптомите не намаляват, а се засилват.

Опитайте се да не се стресирате, наблегнете на здравословната храна, и редовния сън, правете физически упражнения.

Макар да не е доказано, че домашните любимци предават вируса, дръжте ги далеч от болни хора. Мийте си ръцете, ако сте ги пипали.

Ако тестът ви е позитивен,

но нямате симптоми,

стойте у дома 10 дни,

след като сте го направили, припомнят от CDC. Ако сте прекарали болестта, дори и леко, за да излезете от изолация, трябва да отговорите на следните критерии:

- Да са минали 10 дни от появата на първите симптоми;

- Да нямате температура поне 24 часа, без да сте вземали лекарства за смъкването й;

- Всички други симптоми на болестта да са отшумели;

Лекарите припомнят, че загубата на обоняние и вкус може да трае със седмици и дори месеци след възстановяването, но това не значи, че трябва да останете в изолация. Но ако сте прекарали болестта тежко, приели са ви в болница и сте били на кислород, правилата се променят. Тогава докторът може да ви препоръча изолация до 20 дни.