Свръххидратацията също разболява – понижава натрия в кръвта

Да започнем с добрата новина: водата прави чудеса за здравето ни. Тя съставлява 60% от телесното тегло на човека и е съществена за правилното функциониране на вътрешните органи.

Водата регулира температурата на тялото, “смазва” ставите, довежда хранителните вещества до клетките и овлажнява кожата, придава ѝ свежест и блясък.

Дори и леката дехидратация стресира организма, води до гадене и загуба на апетит, намалява способността да се концентрираме, да полагаме елементарни физически усилия като пренасяне на покупките от пазара или почистване на къщата, казва пред Си Ен Ен Мелиса Маджумдар, диетолог и говорител на американската Академия за хранене и диетология.

А особено сега, когато повече си стоим у дома - близо до чешмата и хладилника, нямаме основателна причина да се лишаваме от живителната течност.

Но колко вода е достатъчна за тялото ни? Здравните служби

в САЩ препоръчват

2,7 литра

течности дневно

за жените и

3,7 л за мъжете

Това количество обаче не означава само и единствено вода. То включва влажни храни като сочни плодове и зеленчуци, супи, сокове, чай и кафе. Като се има предвид, че 20 на сто от овлажняването е чрез храната, а 80 на сто - чрез течностите, тяхното количество се свежда до 9 чаши за жените и 12,5 за мъжете дневно.

Това обаче са общи препоръки. Трябва да се вземат предвид и фактори като тегло, спортуване, физическо натоварване и климата, обяснява г-жа Маджумдар.

“Ако сте запалени по тичането и губите много течности чрез потене, особено във влажни, горещи условия, трябва да пиете много повече вода от спортуващите във фитнеса веднъж седмично”, казва тя.

Тъй като мускулните клетки имат по-голяма концентрация на вода от мастните,

хората с повече

мускули трябва

да я пият в

по-големи количества

“Предполага се, че жилавите и стройни хора са по-активни физически и затова се нуждаят от повече течности”, пояснява специалистката.

Сред другите фактори са бременност, кърмене (които повишават нуждата от течности), болести, екстремни температури – както високи, така и ниски.

Mакар че водата няма конкуренция като напитка номер едно в препоръките на диетолозите, ежедневната доза може да включва мляко, чай, кафе. “Всички течности с изключение на алкохола вършат работа”, казва диетоложката. Тя

смята за

погрешна тезата,

че кафето и

чаят изсмукват

допълнително

влагата от тялото

и дехидратират, напротив. Но за алкохола е категорична: той има диуретичен ефект и повишава риска от обезводняване.

Пълномасленото и нискомасленото мляко доставят важни хранителни вещества като протеин, калций и витамин D. Дори и подсладената кола хидратира, уверява Маджумдар, но все пак предупреждава да се избягват напитки със захар. Те нямат хранителна стойност с изключение на 100-процентовия плодов сок. Но и той не съдържа фибрите на самия плод. Специалистите препоръчват

за хидратация да

се консумират

сочни плодове

и зеленчуци

като диня, портокали, грозде, ябълки, краставица, зеле, зелена салата.

Значи ли това, че е добре да се наливаме без мярка с 4 кг течности на ден? Не, отговарят изследователите. Свръххидратацията не носи допълнителна полза. Спортистите, които пият твърде много вода, рискуват да развият хипонатриемия - понижени стойности на натрия в кръвта. Това състояние изисква незабавна лекарска намеса.

Много хора не си набавят необходимото дневно количество вода, констатира Мелиса Маджумдар. Тя съветва

винаги да носим

със себе си

малка бутилка

и да я превърнем в наша “трета ръка”. Ако ви се струва блудкава, овкусете водата с парченце лимон или портокал. Заменете коктейлите с тази напитка.

Няма нужда да си мерите чашите – просто утолявайте веднага и най-леката жажда, която почувствате. Следете урината си – когато сте хидратирани, тя е бледожълта, а не наситено оранжева. Освен в случаи, когато вземате витамини или някои лекарства.