Коварното е, че с месеци може да остане неразпозната. Вижте какво обяснява за тънкостите при изследванията проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в университетската болница “Св. Иван Рилски”

Лаймската болест е най-разпространената в северното полукълбо инфекция, която се пренася от кърлежи. Заболяването е причинено от няколко вида бактерии със спирална форма от групата на борелиите.

България е сред държавите, в които случаите се увеличават през последните 20 г. Това лято обаче Националният център по заразни и паразитни болести отчита два пъти по-малко инфектирани към днешна дата в сравнение с 2019 г. Инфекционистите го обясняват с пандемията - в началото на активността на кърлежите действаха ограничения за влизане в парковете, които са основното място градски човек да се сдобие с кърлеж. След ваканционния период обаче се очаква случаите да се увеличат.

За България няма точна статистика на лаймската болест, наричана и скрита епидемия на новия век. Чрез екстрапулиране на данни се предполага, че се среща при около 200 души на 100 хиляди население.

Критичният период за заразяване с лаймската болест у нас е времето за голяма активност на кърлежите - от април до ноември.

Бактерията се

среща при около

15% от кърлежите

Най-застрашени са хора, които работят в гористи местности, както и деца, които играят във високи треви.

Лаймската болест има три форми, като най-опасна е тази, която протича много неспецифично и може да се обърка с много други състояния, затова диагностиката е трудна и се осъществява със имунологични PCR тестове, обясни проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”. Коварното при това заболяване е, че то може да се прояви след няколко месеца до година, през което време човек дори е забравил, че е имал среща с кърлеж.

В напредналата фаза болестта може да се прояви с парези, липса на чувствителност, главоболие, промени в настроението, депресии. За третия стадий много

характерни са

и артритите

със засягане на колената.

Обикновено първият видим признак за заразяване с лаймска болест е образуването на мястото на ухапването на червено петно, просветляващо в средата.

Ако например в горски район работници получат такъв обрив, дори няма нужда да им се прави изследване, а веднага трябва да се започне антибиотична терапия, смята проф. Кюркчиев. Инфекцията може да се “издаде” и с локално увеличени лимфни възли. Много често, дори и без терапия, нещата спират на това ниво. Но при половината от нелекуваните случаи се развива следващата форма, която включва неврологични оплаквания, болки в ставите, температура, гадене, повръщане, грипоподобна симптоматика,

увеличени лимфни

възли по цялото тяло

и засягане на сърцето

Това става обикновено 2-3 месеца след ухапването от кърлежа.

И накрая една положителна новина за собствениците на домашни любимци - въпреки че кучетата често стават жертва на ухапвания от кърлеж, те не боледуват от лаймска болест и не могат да я предадат на своите собственици.

Лекарите, които най-често консултират прясно ухапани от кърлежи хора, са забелязали

удивителна жизненост

на митовете за кърлежите,

които медицината е оборила отдавна

Все още мнозина смятат, че най-лесно кърлежите се вадят, като се намажат с олио. Лош избор. Да, лесно се вадят, но тогава има риск: блокират се жизнените функции на кърлежа и умирайки, той “повръща” и влива заразата в ухапания. По-добре е кърлежът да бъде премахнат от специалист, но ако човек няма достъп до медицинско лице, най-добре е гадината да бъде извадена с пинцета, като се хване максимално близо до кожата и се изтегли директно нагоре.

Друг мит е, че кърлежите се вадят с въртеливо движение - като тирбушон. Грешка. Въртенето също води до “повръщане” от кърлежа и това е най-сигурният начин за инфектиране.

Няма медицина и зад съвета човек да се изследва за лаймска болест веднага след като види, че е ухапан.

Тестването има смисъл не по-рано от три седмици след евентуалното заразяване. Важно е да се знае, че

изследването може да е

фалшиво отрицателенно

само ако е направено

твърде рано

Ако са спазени трите седмици инкубационен период и тестът е отрицателен, тогава е сигурно, че няма инфекция, казва специалистът. Според него въпросът не стои така, ако резултатът е положителен. “Тестовете, с които се установява лаймската болест, са със сравнително ниска специфичност. Например човек ако е със сифилис, тестът за лаймска болест може да се позитивира, без пациентът да има лаймска болест.”Kira23
08/17/2020 20:25:23

Момичетата търсят ceks във вашия град! Вижте тук : www.meetchats.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...