От много години битува мит, че има една храна, която е забранена за всички, които държат на здравето си и се стараят да се хранят здравословно. И това е маргаринът. Тези твърдения ще срещнете най-често из форумите и рядко в научни статии на престижни издания. Каква е истината за маргарина, който традиционно присъства на родната трапеза? Наистина ли е толкова вреден или бихме го поставили в съвсем друга графа, когато става дума за здравословно хранене?

Факт номер 1:

Растителните мазнини в маргарина работят изцяло в полза на сърцето и сърдечно-съдовата система

Мастните киселини играят важна роля в много психологически процеси. Те ни дават енергия, влияят положително върху нашите хормони, нервна система, помагат на нашето тяло да използва мастноразтворимите витамини. Приемът на мазнини ни дава 15-30 процента от нашата енергия. Ето защо е важно да се избират храни, които са богати на ненаситени мастни киселини. Тях може да намерим в слънчогледовото и лененото семе, в рапичното и маслиновото олио, както и в растителните маргаририни. Те съдържат „добри мазнини“ и помагат за запазването на ниските нива на холестерола в кръвта.

Факт номер 2:

Съмненията относно маргарина са в миналото

Истината е, че преди маргаринът се е правел с горещо третиране и добавяне на хидрогени, но благодарение на специалистите по хранене и иновативните технологии през 90-те хидрогенираното растително масло е заменено напълно в продукцията на маргарин през последните 30 години. Така че да, твърденията по форумите имат основание, но са доста изостанали във времето.

Факт номер 3:

Маргаринът съдържа жизнено важни мастни киселини, които нашите тела не могат да произвеждат сами

Рапичното и лененото масло например са естествен източник на омега-3, а слънчогледовото е изключителен източник на омега-6, които при производството се запазват и в маргарина. Това е един важен аспект, когато избираме какъв продукт да предпочетем. В допълнение към техните противовъзпалителни, антикоагуланти, имунностимулиращи ефекти, тези съществени, полиненаситени мастни киселини допринасят за намаляването на нивата на холестерол и триглицериди, за баланса на кръвното налягане и в превенцията срещу атеросклероза. И най-важното – нашият организъм не може да ги произведе сам и е необходимо да му ги доставим чрез храната.

Факт номер 4:

Маргаринът е направен от 100% натурални съставки

Вие може дори да си го направите сами у дома, за да се уверите! Маргаринът е смес от растителни мазнини и вода. Това смесване се случва в няколко фази и е нужно да се използва някакъв емулгатор, така че водата и мазните капки да се смесят перфектно. Този емулгатор може да е например яйчният жълтък. В индустриални условия за тази цел обикновено се използва лецитин, който има допълнителен положителен ефект върху нашето тяло като стимулатор на функциите на нервната система и метаболизма.

Факт номер 5:

Маслото оставя по-голям въглероден отпечатък от маргарина

Към аргументите в подкрепа на здравословните качества на маргарина има също няколко твърдения в полза на природата и екологията. В това отношение растителният маргарин, изглежда, е много по-устойчив избор отколкото маслото. Да видим какво би се случило, ако в нашата кухня обърнем 1 кг масло в маргарин? Ще запазим Земята от въглероден отпечатък, равен на 30 км пътуване с бензинов автомобил, зърнена зона от 10.97 квадратни метра и 7- минутен душ.

И не на последно място...

Според скорошно проучване 88% от българите между 20 и 64-годишна възраст вярват в погрешни митове за определени храни. 93% не знаят каква е разликата между маргарина и маслото. Е, ние вече сте в другата част от тази статистика. Може да консумирате маргарин съвсем спокойно и да предавате знанието нататък.