26°C   София
 

От много години битува мит, че има една храна, която е забранена за всички, които държат на здравето си и се стараят да се хранят здравословно. И това е маргаринът. Тези твърдения ще срещнете най-често из форумите и рядко в научни статии на престижни издания. Каква е истината за маргарина, който традиционно присъства на родната трапеза? Наистина ли е толкова вреден или бихме го поставили в съвсем друга графа, когато става дума за здравословно хранене?

Факт номер 1:

Растителните мазнини в маргарина работят изцяло в полза на сърцето и сърдечно-съдовата система

Мастните киселини играят важна роля в много психологически процеси. Те ни дават енергия, влияят положително върху нашите хормони, нервна система, помагат на нашето тяло да използва мастноразтворимите витамини. Приемът на мазнини ни дава 15-30 процента от нашата енергия. Ето защо е важно да се избират храни, които са богати на ненаситени мастни киселини. Тях може да намерим в слънчогледовото и лененото семе, в рапичното и маслиновото олио, както и в растителните маргаририни. Те съдържат „добри мазнини“ и помагат за запазването на ниските нива на холестерола в кръвта.

Факт номер 2:

Съмненията относно маргарина са в миналото

Истината е, че преди маргаринът се е правел с горещо третиране и добавяне на хидрогени, но благодарение на специалистите по хранене и иновативните технологии през 90-те хидрогенираното растително масло е заменено напълно в продукцията на маргарин през последните 30 години. Така че да, твърденията по форумите имат основание, но са доста изостанали във времето.

Факт номер 3:

Маргаринът съдържа жизнено важни мастни киселини, които нашите тела не могат да произвеждат сами

Рапичното и лененото масло например са естествен източник на омега-3, а слънчогледовото е изключителен източник на омега-6, които при производството се запазват и в маргарина. Това е един важен аспект, когато избираме какъв продукт да предпочетем. В допълнение към техните противовъзпалителни, антикоагуланти, имунностимулиращи ефекти, тези съществени, полиненаситени мастни киселини допринасят за намаляването на нивата на холестерол и триглицериди, за баланса на кръвното налягане и в превенцията срещу атеросклероза. И най-важното – нашият организъм не може да ги произведе сам и е необходимо да му ги доставим чрез храната.

Факт номер 4:

Маргаринът е направен от 100% натурални съставки

Вие може дори да си го направите сами у дома, за да се уверите! Маргаринът е смес от растителни мазнини и вода. Това смесване се случва в няколко фази и е нужно да се използва някакъв емулгатор, така че водата и мазните капки да се смесят перфектно. Този емулгатор може да е например яйчният жълтък. В индустриални условия за тази цел обикновено се използва лецитин, който има допълнителен положителен ефект върху нашето тяло като стимулатор на функциите на нервната система и метаболизма.

Факт номер 5:

Маслото оставя по-голям въглероден отпечатък от маргарина

Към аргументите в подкрепа на здравословните качества на маргарина има също няколко твърдения в полза на природата и екологията. В това отношение растителният маргарин, изглежда, е много по-устойчив избор отколкото маслото. Да видим какво би се случило, ако в нашата кухня обърнем 1 кг масло в маргарин? Ще запазим Земята от въглероден отпечатък, равен на 30 км пътуване с бензинов автомобил, зърнена зона от 10.97 квадратни метра и 7- минутен душ.

И не на последно място...

Според скорошно проучване 88% от българите между 20 и 64-годишна възраст вярват в погрешни митове за определени храни. 93% не знаят каква е разликата между маргарина и маслото. Е, ние вече сте в другата част от тази статистика. Може да консумирате маргарин съвсем спокойно и да предавате знанието нататък.Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...