Учени от Бирмингам обучиха имунната система да не атакува здрави клетки и с това отвориха широко вратата за лечение на автоимуни болести като алергиите, множествената склероза и др.

Имунната система на човека може да бъде тренирана да подминава собствените белтъци, а не да ги възприема като чужди и да ги атакува. Така би се изключил механизмът на автоимунните болести.

При тях имунната система губи нормалния си фокус за борба с болести и инфекции и вместо патогени започва да атакува здрави клетки в тялото. При множествената склероза например атакувани са белтъци в миелина (изолираща тъкан от мазнини, която обвива нервните влакна) и в резултат нервите губят контрола си върху мускулите.

Екипът от университета на Бирмингам се насочил към Т клетките от имунната система (белите кръвни клетки) и установил, че те могат да бъдат "обучени" да престанат да атакуват здрави телесни клетки. След такова "обучение" при множествена склероза Основният миелинов белтък вече се разпознава като свой и атаките срещу него спират.

За научния пробив на екипа начело с имунолога д-р Дейвид Рейт и генетика д-р Питър Кокрил съобщава новият брой на сп. "Сел рипортс". Той е постигнат на два етапа. При първия в тялото много начесто се влива гъст разтвор с частици от Основния миелинов белтък, на който белите клетки реагират. Така те "свикват" с него и престават да го въприемат като чужд, но дегизиран. По подобен начин се действа и при имунотерапията на алергии, като целта пак е белите клетки да загубят чувствителността си към собствените белтъци.

При втория етап се навлиза по-дълбоко в белите клетки, за да се види кои гени в тях и как са били "пренаписани" при първия етап. Оказва се, че продължителното вливане на частици от белтъка е довело до генна реакция на "приспиване" вместо активиране на имунната система. Нейните Т клетки са се сдобили със записан в гените спомен за основния белтък и са станали толерантни към него.