Епидемиолози от Хонконг са установили, че едва 20% от носителите на новия коронавирус причиняват 80% от заразяванията с него, съобщи електронното издание "Сайънс алърт".

Учените са пресметнали и че 70% от заразените не са го предали на други хора. Според тях всички заразявания са станали в помещения, а н навън предаде БТА. 

Случаите на масово заразяване са по-чести от очакваните и повече от зависещите от случайността, казва Бен Каулинг от университета на Хонконг пред "Бизнес инсайдър". Според него честотата на масовото заразяване надхвърля обичайните представи. Затова е важно да се ограничи разпространението на заразата. Масово заразяване има, когато един човек заразява повече хора, отколкото при други вируси.

Каулинг и екипът му са изследвали над 1000 случая на коронавирусна инфекция в Хонконг между 23 януари и 28 април. Те установили, че масовото заразяване е основна форма на пренасяне на заразата там. Около 350 души са заразени в града, останалите били "внос" от чужбина. Вътрешните зарази били резултат от 6 големи сбирки на хора. Коефициентът на заразяване - средният брой хора, заразени от един носетел на вируса, варира между 2 и 2,5.

При 6-те случая в Хонконг обаче 1 човек е заразявал поне 3 пъти повече хора. Те са били на сватба, в храм и в няколко заведения.