Зам.-министърът Жени Начева и служители на „Информационно обслужване“ дават брифинг в Министерството на здравеопазването за Националната информационна система за COVID-19.

Гледайте брифинга на живо ТУК.

Всеки ден ще се подготвя съобщение до медиите, за да няма интерпретация на данните, които ще се обновяват в полунощ за предходния ден.

Хаос с данните за новите заразени с вируса и за умрелите настъпи още в първия ден, в който те не се съобщават от щаба. От днес данните се публикуват само на coronavirus.bg.

Според едната информация за ден нямаше умруял от вируса. Общият брой умрели обаче спрямо вчера бе с 12 повече - 159 спрямо 147 за четвъртък.

Разминаването бе единствено в броя на тестовете и на починалите лица, каза Начева.

Информацията не е въведена днес, данните са вписвани месеци наред, включвали са се и нови лаборатории. Важно е да гледаме на системата като на база, която ще се поддържа и развива.

Днес за първи път се промотира тази информационна система и щеше да буди голямо учудване, ако нямаше разминаване в числата, коментира проф. Кантарджиев. Проф. Кантарджиев

Проф. Кантарджиев

Винаги е важно данните да се сравняват в определен час.

Болниците са правили грешка да не регистрират случаи, когато не са били сигурни, че са от COVID-19. Затова сега се получи разминавания в данните, посочи още той.

Ако имаше пълно съвпадение на данните, аз щях да се съмнявам, че те са манипулирани. Напълно нормално е да има разминавания. Който работи, той греши. Болниците и лабораториите, които не са пипнали един пациент с COVID-19, нямат сгрешени данни.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Д-р Пенчев
Д-р Пенчев