Спорът за ползите и вредите от кафето са като спора за това кое е първо яйцето или кокошката, а истината, както винаги, е някъде в средата. Има хора, за които кафето е полезно, и такива, при които може да доведе до проблеми.

Група учени от Университета в Южна Австралия предупреждават, че прекомерните дози кафе могат да повишат риска от остеоартрит, артропатия (ставни заболявания) и затлъстяване.

Експертите са стигнали до това заключение, след анализ на генома на 300 000 участници от британската биобанка (така наречения MR-PheWAS анализ). Благодарение на този анализ може да се разбере как определено вещество (кофеин) влияе върху здравето на хората с различни генотипове, съобщава БНР, цитирайки БГНЕС.

Резултатите са обнадеждаващи - умерената консумация на кафе е безопасна.

Но анализът също така показа, че прекомерната консумация на кафе повишава риска от три заболявания: остеоартрит, артропатия и затлъстяване, което може да доведе до силна болка при хората, предразположени към тези заболявания.

Учените не се стремят да плашат хората - те предупреждават, че само тези с роднини, страдащи от ставни заболявания, трябва да пият кафето с повишено внимание.

Според медиците тялото само по себе си дава сигнали, ако кафето е вредно за него, не го пийте, ако главата започне да ви боли по-често или ако се увеличат болките в ставите. Във всички останали случаи кафето може да се консумира без притеснение за здравето.