Учени откриха 27 ключови протеина в кръвта на пациенти с COVID-19, които служат като биомаркери за това колко тежко ще се развие болестта, съобщи Ройтерс.

В публикация в сп. "Сел Системс" учени от британския Институт "Франсис Крик" и "Шарите Университатсмедицин" в Берлин съобщават, че наличието на различни нива от съответните белтъчини в кръвта на заразените е свързано със степента на изява на симптомите на болестта, предава БТА.

Маркерите могат да допринесат за разработването на тест, който да помогне на лекарите да прогнозират колко тежко може да се разболее пациентът, заразен с новия коронавирус. Находката може да помогне и за разработването на потенциално лечение на болестта.

Кристоф Меснер от британския институт, който е съавтор на изследването и колегите му използвали мас-спектометрия, за да проверят наличието и количествата на различни протеини в кръвната плазма на 31 пациенти с COVID-19 в берлинската болница "Шарите". Резултатите били сравнени с тези на други 17 пациенти с COVID-19 от същата болница и с кръвни проби на 15 здрави хора.

Три от ключовите протеини били свързани с интерлевкин ИЛ-6, който предизвиква възпаление и вече известен като маркер за тежки симптоми на COVID-19.