Представете си устройство, което диабетикът използва дистанционно, за да си набави нужния инсулин без инжекция. Учени от Цюрихския технологичен университет са го разработили. В него чрез електрически импулс  се контролира генната експресия в капсулирани бета-клетки, пише сп. "Сайънс".

Задачата на бета-клетките в панкреаса е да долавят покачването на кръвната захар и в отговор да синтезират и освобождват инсулин, който помага на тялото да я преработи. При диабет тези клетки не функционират правилно. Това се поправя чрез редовно инжектиране на инсулин.

Швейцарското устройство се задейства от разстояние и освобождава инсулин при нужда. В него има капсула с модифицирани човешки бета-клетки, свързана с печатна платка. Платката се активира с радиосигнал и на калциевите и калиевите канали в бета-клетките се предава слаб ток. Той предизвиква експресия на инсулиновия ген, който освобождава хормона до няколко минути.

Устройството е тествано успешно на мишки. То се имплантира под кожата и освобождава инсулин "по поръчка" на боолния, от лекар или автоматично в зададено време.