Американски епидемиолози установиха, че разработваните ваксини трябва да са ефективни поне 70%, за да спрат следващата пандемия от Ковид-19, съобщи ТАСС.

"Предотвратяването и потискането на епидемия от SARS-CoV-2 без изолация и други карантинни мерки ще е възможно само ако през първите 3 месеца от развитието й повече от 60% от човечеството получи ваксина, чиято ефективност не поне 70%. Колкото по-късно започне прилагането й, толкова по-висок трябва да е този показател ", пишат учените в medRxiv.

Много екипи съобщиха, че са започнали изпитания на различни видове ваксини. Резултатите се очакват след около половин година. Бързото им производство ще е трудно, а гаранции за успех няма.

Американският екип начело с Брус Ли от Нюйоркския университет е търсил отговор на един от най-важните въпроси за ваксината - каква трябва да е нейната ефективност. Много учени се опасяват, че Ковид-19 ще стане сезонна болест, предизвиквана от сходни, но различни щамове на SARS-CoV-2. Тогава ефективността на ваксината и бързото й прилагане ще са главен проблем на човечеството.

Екипът на Ли е прави изчисления на базата на данни за темпа на разпространение на вируса в Ухан и Северна Италия и в огнища, където властите не са реагирали бързо. Отчетено е и влиянието на туризма и миграцията, както и стойността на лечението от Ковид-19.

Ваксина, защитаваща само 50% от получилите я, ще е безполезна при нова пандемия. Освен това, ако ваксинацията започне половин година след началото й, тя няма да спре заразата и при 100% ефективност.