Ново изследване в Южна Корея показа, че пациентите, излекувани от коронавирус, които след първоначалния отрицателен тест отново са тествани положително няколко седмици след възстановяването, вероятно вече не са носител на инфекцията. Тя трябва да бъде само неинфекциозна или мъртва част от вируса, пише чешкият информационен сайт Lidovky.cz.

Южнокорейското проучване е важно за стратегията на градовете и щатите при отмяна на въведените мерки срещу пандемията, тъй като изследванията показват, че тези пациенти вече не са изложени на риск от по-нататъшно предаване на вируса. Информацията е предоставена от новинарския сайт на Bloomberg .

Изследователи от Южнокорейския център за контрол и превенция на заболяванията тестваха 285 пациенти, които бяха обявени за излекувани след отрицателен тест, но няколко седмици по-късно тестът отново показа вируса. Това са т.нар. репозитивни пациенти, които не са предали вируса.

В същото време пробите от вируси, взети от тези пациенти, не могат да се отглеждат в лабораторни култури, което показва, че тези пациенти вече носят неинфекциозни или мъртви части от вируса. Това съответства на изследванията от последния месец, които показват, че т. нар. PCR тестове (назофарингеални тампони) не могат да установят дали вирусните частици са все още активни или вече са мъртви, така че тези репозитивни пациенти, които вече имат вируса, са тествани положително. Но те не могат да го предават по-нататък.

Следователно, според изследването, излекуваните пациенти вече не представляват друга заплаха за заобикалящата ги среда и вирусът не се разпространява по-нататък, което изглежда е решаваща информация за отпускането на мерките в силно засегнати от вируса страни.

Изследването също представлява стратегическа промяна за самата Южна Корея - въз основа на новите открития, тя вече няма да смята пациентите, излекувани от COVID-19, за инфекциозни. Според южнокорейските власти задължението за отрицателен тест за коронавирус пада върху излекуван пациент, който иска да се върне в училище или на работа. Достатъчно е въпросният пациент да спазва предписаната карантина и да бъде напълно излекуван от болестта.

Някои пациенти с коронавирус са тествани положително дори до 82 дни след откриването му. Въпреки това повечето от тези случаи имат антитела към вируса COVID-19, присъстващ в техните кръвни тестове, така че това е същият случай.